Sud u Sevilji je odlučio da gradske vlasti imaju pravo da isključe vodu apartmanima koji su ilegalno izdati turistima.

U proteklih godinu dana šest stanova je ostalo bez vode. Tri vlasnika stana su se požalila, ali je sudija, imajući u vidu pritužbe komšija na buku, prihvatio argument da to nije njihova stalna adresa već su nezakonito otvorili svoja vrata turistima.

Procenjuje se da u Sevilji ima oko 5.000 ovakvih stanova, uz 10.000 njih koji su dobili dozvole. Vodosnabdevanje će biti obnovljeno kada apartmani ponovo postanu "normalne rezidencije".

Inače, u ovom španskom gradu živi oko 700.000 ljudi, a godišnje ga obiđe oko 3,5 miliona posetilaca.

Gradsko veće je odlučilo da će agencije, koje rukovode apartmanima, biti odgovorne, imajući u vidu da pojedini vlasnici žive u drugim zemljama, čak i u SAD, zbog čega je teško stupiti u kontakt sa njima.

Meštani Barselone drže transparent na kome piše 'turisti, idite kući, niste dobrodošli'
SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia Meštani Barselone drže transparent na kome piše 'turisti, idite kući, niste dobrodošli'

Iako gradovi sa sličnim problemima, poput Madrida, Barselone i Valensije, kažu da neće pratiti primer Sevilje, i dalje su pod pritiskom zbog prekomemernog turizma što utiče i na povećanje stanarina zbog čega mnogi lokalni meštani ostaju bez krova nad glavom.

Prema procenama agencija za nekretnine iz aprila, samo 8.034 stana u Madridu su bila raspoloživa za izdavanje, u odnosu na 14.133 apartmana namenjena turistima.

Postoji plan da se u Barseloni od 2028. ukine izdavanje stanova turistima, jer 10.000 njih neće moći da obnovi dozvolu za rentiranje.

(EUpravo zato/Guardian)