Nemačka platforma za iznajmljivanje nekretnina Holidu nedavno je objavila spisak evropskih gradova najviše pogođenih prekomernim turizmom, stavljajući fokus na problematiku koja sve više zabrinjava lokalne zajednice i vlasti.

Analizirajući podatke Euromonitora za 2023. godinu, istraživači su se fokisirali na vezu dolazećih turista i lokalnih stanovnika, čime su stvorili jasniju sliku o tome koliko turizam zaista opterećuje pojedine destinacije.

Rezultati su pokazali da se Dubrovnik, sa svojih 27 posetilaca po stanovniku, izdvaja kao najposećeniji grad u Evropi, potvrđujući time svoju reputaciju globalno popularne, ali i izrazito opterećene turističke destinacije.

Magnet za posetioce se suočava sa brojnim problemima

Portal The Mayor piše da rezultati analize donose zabrinjavajuću sliku, jer broj turista u evropskim turističkim centrima neprestano raste poslednjih godina. Jedini kratkotrajni predah donela su ograničenja putovanja tokom pandemije kovida-19.

Dubrovnik, često nazivan biserom Jadrana, oduvek je bio magnet za posetioce, još od vremena Jugoslavije.

Međutim, porast jeftinih aviokarata, masovnog turizma kroz krstarenja, kao i globalni kulturološki uticaj popularne TV serije "Igra prestola" -čiji su dijelovi snimani u Starom gradu- dodatno su pogoršali situaciju. Danas se Dubrovnik suočava s ozbiljnim izazovima usled prekomernog turizma.

Top 5 najposećenijih destinacija u Evropi 

Možda će vas iznenaditi da je druga najposećenija destinacija ostrvo Rodos, koji je prošlog eta pretrpeo razorne požare. Ovo grčko ostrvo gotovo je jednako popularno kao Dubrovnik, sa odnosom od 26 posetioca po stanovniku.

Na trećem mestu našla se Venecija, sa 21 turistom po lokalnom stanovniku. Ovaj italijanski grad doslovno pati pod teretom svoje popularnosti, tonući u muljevito dno svoje lagune.

Iako to ima više veze sa uticajem na životnu sredinu, gradske vlasti su ipak pokrenule kontroverznu šemu naplate ulaza za turiste i dodatne mere kako bi ograničili posete.

Četvrto najposećenije odredište je Heraklion na Kritu dok je na petom mestu još jedan italijanski grad - Firenca, sa 13 posetilaca po stanovniku.

(M.A./EUpravo zato/putnikofer.hr)