Rasprava o uticaju prekomernog turizma na grčki Santorini pojačala se prošle nedelje, kada je u samo jednom danu na ostrvo sa kruzera stiglo 11.000 putnika.

Smešteno u Egejskom moru, Santorini je jedno od najpopularnijih grčkih ostrva među turistima, pogotovo zbog upečatljivih plavo-belih kuća.

Prošle godine ga je posetilo više od 5 miliona ljudi. Inače, na Santoriniju živi 15.500 stanovnika.

Prošlog utorka su kruzeri dovezli 11.000 turista, a tog dana je na Santoriniju već bilo više gostiju nego stanovnika.

Turisti se slikaju na grčkom ostrvu Santoriniju
Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia Na Santoriniju ima previše posetilaca što smeta lokalcima, ali i samim turistima

Jedan od članova lokalne vlasti Panagiotis Kavalaris na društvenim mrežama je poručio lokalnim meštanima da ograniče izlaske ili, još bolje, da ostanu kod kuće.

Objava je brzo nestala s interneta, ali je svejedno uspela da izazove brojne kontroverze. Mnogi stanovnici su bili ogorčeni što su morali da ostanu kod kuće dok su posetioci šetali gde god žele.

Ograničenje broja turista

Gradonačelnik Santorinija Nikos Zorzos pokušao je da izglade stvari obećanjem da će ponovo uvesti ograničenje broja turista s kruzera. Broj ljudi koji u jednom danu dođe sa kruzera ne bi trebalo da prelazi 8.000.

"Moramo da izgradimo i novu luku, poboljšamo energetsku infrastrukturu i planiranje grada. Takođe bi trebalo da regulišemo rad hotela i usluga iznajmljivanja kao što je Airbnb", dodao je Zorzos.

Ipak, istaknuto je da ograničenje broja putnika sa kruzera ne može da se izvede ove godine jer se ta putovanja unapred planiraju.

(EUpravo Zato/Ekathimerini)