U okviru projekta revitalizacije, koji je finansiran sa 360.000 evra kroz EU PRO Plus program u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, rekonstruisana je vodovodna mreža u dužini od preko pet kilometara.

Ovaj projekat je obezbedio stabilno vodosnabdevanje za hotelski i privatni smeštaj, sportski, gerontološki i rehabilitacioni centar, kao i za stanovnike Mataruške Banje.

Takođe, park u Mataruškoj Banji sada ima i novo dečije igralište, 80 novih klupa i 40 kanti za otpad, navedeno je u saopštenju.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić kaže da je ovaj grad u partnerstvu sa Evropskom unijom započeo važan zadatak - povratak starog sjaja Mataruškoj Banji.

Kako je kazao, banja je dugo bila zapuštena, i potrebno je vreme da se sve obnovi.

"Zato je podrška Evropske unije, zajedno s ulaganjima domaćih investitora, ključni podsticaj za revitalizaciju ovog prirodnog lečilišta. Ovim projektom otvaramo vrata za nove investicije u turizam i dalji privredni razvoj, a najvažnije, stvaramo nova radna mesta", naveo je Terzić.

Grad Kraljevo je doprineo realizaciji ovog projekta sa skoro 68.000 evra

Projekat u Kraljevu jedan je od 20 projekata poslovne infrastrukture u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije koje EU podržava preko EU PRO Plus programa sa više od 5 miliona Evra.

Projekti imaju za cilj da se poboljšaju konkurentnost na lokalnom nivou kroz unapređenje uslova za poslovanje i privlačenje novih investicija.

Radovi podrazumevaju izgradnju ili rekonstrukciju i infrastrukturno opremanje industrijskih zona, turističkih lokacija, kao i izradu tehničke dokumentacije u svrhu razvoja poslovne infrastrukture.

Aktivnosti EU PRO Plus programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa 40 miliona evra.

Program, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije, ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.

(M.A./EUpravo zato/eKapija.com)