Čista voda jedan je od ključnih kriterijuma prilikom izbora mesta za odmor i to nije samo pitanje estetike, već i pitanje javnog zdravlja i očuvanja životne sredine. Evo kako stoji Evropa sa mestima gde je voda za kupanje čista.

"Evropska agencija za životnu sredinu (EEA), u saradnji sa Evropskom komisijom, upravo je objavila svoj najnoviji izveštaj koji pokriva 22.081 lokaciju u svim zemljama članicama EU, kao i u Albaniji i Švajcarskoj. Zemlje su rangirane prema čistoći njihovih voda za kupanje prema podacima prikupljenim tokom rigoroznih godišnjih analiza koje prate bakterijske zagađivače kao što je ešerihija koli", piše magazine Forbes.

Proces evaluacije klasifikuje vode u četiri kategorije: odlične, dobre, zadovoljavajuće i loše. Ocena "odlične" ukazuje na to da voda ispunjava najviše standarde čistoće i bezbednosti, čineći je idealnom za plivanje i druge rekreativne aktivnosti. Strogi kriterijumi postavljeni Direktivom EU o vodi za kupanje, usvojenom 2006. godine, značajno su poboljšali kvalitet vode širom Evrope.

Prema novom izveštaju, 85 odsto popularnih evropskih destinacija za kupanje postiglo je odličnu ocenu, a 96 odsto ispunjava minimalne standarde kvaliteta. Samo 1,5 odsto lokacija je ocenjeno kao loše.

"Prema poslednjem izveštaju, mala zemlja poznata po prelepoj obali Jadranskog mora – Hrvatska, ima najčistije priobalne vode u Evropi. Impresivnih 99,1 odsto od 894 testirane lokacije u Hrvatskoj ocenjeno je kao odlične, a slede Kipar, Grčka i Slovenija", piše Forbs.

Oni koji više vole jezera i reke od mora mogu da razmisle o putovanju u Bugarsku, Grčku, Irsku, Rumuniju i Austriju, zemlje koje su imale odlične rezultate u kategoriji slatke vode.

(JA/EUpravo zato/Punkufer)