Toplotni talasi vratili su se u Evropu donoseći razna zdravstvena upozorenja i preporuke da se ostane kod kuće, osim u slučaju nužde. Grčku, Kipar, Tursku i Italiju već su pogodile ekstremne vrućine - a turisti počinju da menjaju nepodnošljivo tople destinacije za hladnije alternative.

Novo istraživanje Evropske komisije za putovanja (ETC) koje je objavljeno u britanskom listu Gardijan otkriva da 76 odsto evropskih putnika prilagođava svoje ponašanje klimatskoj krizi.

Zato, evo sedam destinacija u Evropi - čija temepratura ne prelazi 20 stepeni i koja možete turistički da obiđete ako želite da izbegnete toplotne talase.

Amsterdam, Holandija

Uvek lagodan, glavni grad Holandije je uspeo da održi svoja blaga leta čak i dok se susedne zemlje bore sa toplotom. To znači da možete ploviti duž kanala pored nizova šarenih zgrada bez znojenja i rashladnih uređaja.

Kada se desi, na primer, naoblačenje i kiša, to je takođe savršen izgovor da se izgubite u Van Gogovom muzeju ili sjajnoj Kraljevskoj palati iz 17. veka.

Barhtesgaden, Nemačka

Barhtesgaden - dom živopisnog kraškog jezera u oblasti poznatoj po rekordno niskim temperaturama Funtensee je grad od kojeg nema boljeg za rashlađivanje.

Zaboravite na vrele noći dok se uvijate u ćebe na 8 stepeni i probudite se u bajkovitim zelenim planinama. Sa dnevnim temperaturama od 15 do 18 stepeni, moraćete da spakujete džemper.

Nemačka
Birgit Korber / Panthermedia / Profimedia Barhtesgaden, Nemačka

Šamoni Mon Blan (Chamonix-Mont-Blanc), Francuska

Temperature u dolini Šamoni koje su između desetak i dvadesetak stepeni nemaju nikakve šanse naspram temperature ispod nule na vrhu Mon Blana. Na najvišu planinu u Alpima može se popeti za oko tri dana, ali oni manje hrabri mogu se popeti vazdušnom žičarom - koja vas iz grada Šamoni vodi do Ajgij du Midi, vrha od 3.842 metra u masivu Mon Blana - da uživaju u hladnijoj klimi.

Kopenhagen, Danska

Pustite da vas nežno sunce obasja dok plovite niz kanale Kopenhagena, a zatim utolite žeđ u živopisnom pivskom baru. Ako padne letnji pljusak, idite u Designmuseum Danmark da biste dobili inspiraciju za enterijer ili lutajte stopama kraljeva iz 17. veka u zamku Rozenborg. Inače, Designmuseum Denmark je muzej u Kopenhagenu za danski i međunarodni dizajn i zanate. Sadrži radove poznatih danskih dizajnera.

Takođe, ako vam zafali vrućina, možete da uživate u kupanju u plutajućoj hidromasažnoj kadi koja je poznata atrakcija kopenhagenških kanala. Sa temperaturama nižim od 20, glavni grad Danske nudi savršen beg od burnih dana.

Edinburg, Ujedinjeno Kraljevstvo

Bajkoviti tornjevi i lavirint kaldrmisanih ulica samo su deo šarma glavnog grada Škotske. Nemojte biti uznemireni zbog lokalnog stanovništva koje oblači kratke šortsove i prsluke - sa prosečnom zimskom temperaturom od čak jedan stepen, trenutnih 15-17 . Popnite se na impozantni vrh Arthur's Seat da biste uživali u panoramskom pogledu na grad.

Edinburg
man_and_life / Alamy / Alamy / Profimedia Edinburg, Ujedinjeno Kraljevstvo

Liverpul, takođe Ujedinjeno Kraljevstvo

Sa temperaturama koje se kreću oko 18 stepeni, i osvežavajućim britanskim pljuskovima koji su skoro svakodnevna stvar, Liverpul je pravi grad za beg od vrućine. Takođe je poznat po svojoj kulturi.

Provedite dan snimajući Peni Lejn i lutajući impresivnim muzejom priče o Bitlsima, idite do vode na trajektu Mersi i divite se gotskoj katedrali u Liverpulu ispod svog kišobrana.

Ako imate još preporuka za gradove Evrope gde je moguće pobeći od toplotnih talasa, pišite nam!

(JA/EUpravo zato)