Iako Srbija nema more, ima reke, jezera, banje i planine kao i druge prirodne lepote na kojima nam mnogi zavide. 

Gotovo svi strani turisti koji posete Srbiju pod utiskom su prirodnih lepota i predela koji oduzimaju dah, a čini se da mi sami ne znamo dovoljno da ih poštujemo.

Domaći turizam svodi se uglavnom na poznatije banje, planine i jezera, a naša zemlja ima toliko skrivenih, manje poznatih mesta koja plene lepotom i prave su oaze mira.

U toku pandemije Koronavirusa mnogi su zbog nemogućnosti putovanja u inostranstvo, odlučili da odmor iskoriste na nekoj od srpskih destinacija, a taj trend se nastavio do dana današnjeg jer su mnogi od njih otkrili koliko se lepota krije u našoj zemlji.

Akcija Vlade Republike Srbije sa podelom vaučera za odmor našim građanima, takođe je doprinela povećanju broja noćenja i poseti i većih i manjih turističkih centara i destinacija u Srbiji. 

Ukoliko niste odlučili gde ćete letovati ove godine ili bar "skoknuti" na plažu na dan ili par dana da se okupate i osunčate, ovo su naši predlozi za vas:

Belocrkvanska jezera

Bela Crkva ima čak sedam jezera, a zbog toga je mnogi zovu i grad jezera.

Najpopularnija od njih su Gradsko jezero, Vračevgajsko, Šaransko i takozvana Šljunkara. Ostala belocrkvanska jezera nisu uređena, pa su zbog toga vrlo popularna kod meštana, lokalnih zaljubljenika u prirodu i strastvenih pecaroša i ronilaca.

Zemunski Lido

Lido je jedna od omiljenih beogradskih plaža. Nalazi se u Zemunu na severnom vrhu Velikog ratnog ostrva na Dunavu.

Veliko ratno ostrvo je inače zakonom zaštićeno, i samo na Lidu je dozvoljena urbanizacija bilo kakve vrste.

Nastao je kao divlja plaža, na koju su zemunci i novobegrađani dolazili kada nisu želeli da idu na Adu Ciganliju i u početku se do ove plaže moglo doći isključivo čamcem.

Poslednjih petnaestak godina vojska tokom leta postavlja pontonski most kojim možete peške sa zemunskog keja preći do Lida.

Takođe, na plaži postoji i ambulatni brodić ali i spasioci. Iako rečna voda i nije najbistrija, ova plaža ima poseban šarm koji tokom letnjih meseci svakodnevno u Zemun dovede veliki broj ljudi.

 Bela stena

Kod Pančeva, nadomak Beograda, nalazi se plaža Bela stena za koju gotovo da ne postoji Beograđanin i Pančevac koji nije čuo ili je posetio bar jednom u životu.

Nalazi se uzvodno od ušća reke Tamiš na adi Forkontumac. Ima divnu urednu, čistu i prostranu plažu posutu belim peskom.

Inače, plaža je poznata po brojnim vikendicama, netaknutoj prirodi i nekoliko restorana koji nude riblje specijalitete, ali i roštilj i kuvana jela.

Ukoliko volite da vreme na plaži provodite u hladu, postoji deo zaklonjen drvećem, ali u tom slučaju morate poraniti jer se često ovde mogu stvoriti gužve.

Iz Beograda, do Bele stene možete doći čamcem i to je takođe posebna vrsta doživljaja za ljubitelje reka.

Peskara

Na oko 80 km od Beograda, na 5 km od Zrenjanina, nalaze se tri jezera pod nazivom Peskara. Građani Zrenjanina i okolnih mesta godinama uživaju u kupanju na ovoj lokaciji.

Poslednjih godina sve više turista odlazi tamo zbog prirodno čiste vode. U letnjoj sezoni, na kupalištu postoji i spasilačka služba a ovde imate i više ugostiteljskih objekata na samoj plaži.

Borsko jezero

Jezero je nastalo 1959. godine pregrađivanjem Brestovačke reke. Prostire se na površini od oko 30 hektara, a nalazi se na 17 km od Bora, u podnožju Crnog vrha. Postoji nekoliko uređenih plaža, od kojih su neke betonske, šljunkovite, travnate a postoji i jedna uređena peščana plaža. U okolini jezera su šume, a samo jezero važi za izuzetno čisto pa je podjednako omiljeno i među kupačima i ribolovcima.

 Srbija ima još toliko toga da ponudi, pa ako niste smislili gde ćete tražiti hlad i razonodu ovog leta, razmislite o našim predlozima.

(M.A./EUpravo zato/espreso.co.rs)