Bordo-crveni pasoš sa nemačkim grbom je popularan. Nije ni čudo, nemački građani uživaju gotovo neograničenu slobodu putovanja, mogu da žive i rade u čitavoj Evropskoj uniji, imaju pravo glasa na izborima i mogu slobodno da biraju svoju profesiju.

Put do dobijanja tog pasoša sada je pojednostavljen. Novi Zakon o državljanstvu primenjuje se od ovog četvrtka 27. juna 2024. godine. Mnogi od otprilike dvanaest miliona stranaca u Nemačkoj sada mogu da podnesu zahtev za dobijanje nemačkog državljanstva, piše Dojče vele.

Brzi put do državljanstva

Nakon pet godina legalnog boravka u Nemačkoj, stranci mogu da podnesu zahtev za dobijanje nemačkog državljanstva. Kada je reč o tzv. "posebnim učincima u integraciji", dobijanje državljanstva moguće je čak i nakon tri godine. Svako ko može da pokaže visok nivo znanja jezika (nivo C1, dakle sposobnost tečnog izražavanja), volontiranje ili posebno dobar uspeh u školi ili na poslu, brže će dobiti nemački pasoš. Do sada su stranci mogli da podnesu zahtev za državljanstvo tek nakon osam godina boravka u zemlji.

Nemačka vlada koju čine socijaldemokrate, Zeleni i liberali nada se da će se povećati broj osoba koje dobijaju državljanstvo i da će se time stvoriti poticaj za bržu integraciju. Stopa dobijanja državljanstva Nemačke do sada je bila niska u poređenju s Evropskom unijom, ali je nedavno povećana. Opozicija, koju čine delomično desničarske ekstremistička Alternativa za Nemačku (AfD) i konzervativni demohrišćani (CDU/CSU) strahuje da bi nemački pasoš sada mogao da postane "smeće".

Primanja neophodna

Dosadašnji preduslovi za sticanje državljanstva ostaju na snazi. Svako ko želi da dobije nemačko državljanstvo zato mora i dalje da bude u stanju da sam sebe izdržava. Tu će pravila biti pooštrena, tako da će onima s niskim primanjima ubuduće biti teže.

Radnici na gradilištu u Nemačkoj
SOEREN STACHE / AFP / Profimedia Radnici na gradilištu u Nemačkoj

Nema pasoša za rasiste i antisemite

Posvećenost slobodnom demokratskom osnovnom poretku Osnovnog zakona (Ustava Nemačke, prim.red.) već je bila obavezna za sve koji podnose zahtev za izdavanjem nemačkog državljanstva.
To konkretno znači da ovo isključuje antisemitske, rasističke ili druge nehumane postupke. A i oni koji odbijaju jednaka prava muškaraca i žena ili žive u višebračnim zajednicama, ne mogu da dobiju nemački pasoš.

Odgovornost Nemačke koja proizilazi iz istorije

U budućnosti će postojati i predanost posebnoj istorijske odgovornosti Nemačke. Tokom nacističke ere, Nemačka je započela Drugi svetski rat napadom na Poljsku i u okviru državno organizovanog genocida ubila oko šest miliona evropskih Jevreja.

Zbog toga će oni koji dobijaju nemačko državljanstvo takođe morati da se izjasne kada je reč o zaštiti jevrejsko života i zabrani vođenja napadačkog rata. Onaj ko ne deli taj stav, ne bi trebalo da postane Nemac. U skladu s tim treba prilagoditi i katalog pitanja za prijemni ispit.

Nemački pasoš podložan opozivu

Onom ko je lagao tokom procesa sticanja državljanstva može se oduzeti nemačko državljanstvo u roku od deset godina. Tako je već bilo i do sada.

Sada će svako ko nije bio ozbiljan u pogledu svoje predanosti istorijskoj odgovornosti Nemačke takođe izgubiti nemački pasoš – na primer zato što je širio antisemitske poruke mržnje.

Dvojno državljanstvo za sve

Onaj ko želi da postane Nemac ne mora više da se odriče svog prethodnog državljanstva. To znači da je višestruko državljanstvo moguće za sve migrante. Prethodno je to bilo namenjeno samo osobama iz zemalja EU.

Na ovaj način nemačka vlada želi da izađe u susret ljudima koji osećaju bliske veze sa svojom zemljom porekla. Vlada tu odluku obrazlaže stavom da su faktori kao što su poznavanje jezika, obrazovanje i predanost demokratiji važniji za integraciju od drugog pasoša.

Olakšice za gastarbajtere i radnike po ugovoru u DDR-u

Manje stroga pravila važe za ljude iz generacije takozvanih gastarbajtera koji su u Zapadnu Nemačku došli između 1955. i 1972, kao i za "radnike po ugovoru" DDR-a u Istočnoj Nemačkoj. Time se želi da se oda počast njihovom značajnom doprinosu razvoju Nemačke.

Kao dokaz poznavanja jezika dovoljno je da se u svakodnevnom životu mogu lako sporazumevati na nemačkom jeziku. Osim toga, ne moraju da polažu test za sticanje državljanstva.

Deca mogu brže da postanu nemački državljani

Deca stranih roditelja dobijaju nemačko državljanstvo ako je jedan roditelj legalno boravio u Nemačkoj duže od pet godina. Ranije je to bilo moguće tek nakon osam godina. Prema istraživanjima, deca sa stranim korenima uspešnija su u školi i na poslu ako su ranije dobila nemačko državljanstvo.

Međutim, nova uredba ne važi retroaktivno. To znači da će koristi imati samo deca rođena nakon 27. juna 2024.

(JA/EUpravo zato/Dojče vele)