Crna Gora zaista obiluje prirodnim lepotama pa nije ni čudo što volimo da letujemo tamo. 

Ipak, kao da postoji svojevrstan rat između onih koji preferiraju zaliv i onih koji više vole Budvansku rivijeru. 

U svakom slučaju, gde god da odete, more je "slano", spoj šume, četinara i mora dosta prisutan, a primorska mesta se utrkuju ponudama za svačiji ukus i svačiji džep.

Ukoliko se još niste odlučili gde ćete ovog leta na odmor, možete se rukovoditi ovim spiskom - najlepših plaža u Crnoj Gori.

Budvanska rivijera i peščane plaže Crne Gore

Među najlepšim i najposećenijim plažama na Budvanskoj rivijeri nalaze se Mogren, Slovenska plaža i Jaz, a populrne su i plaže u Baru, kao što su Veliki pijesak i plaža u Čanju.

Kao mnogima najlepša izdvaja se plaža Pržno, koja je idealna za opuštanje uz more.

Tu svakako ne treba izozstaviti Petrovac na moru i njegovu, kao i obližnje plaže jer za neke je ovo mesto "posebna" kategorija kada je Crna Gora u pitanju. 

Pržno, Crna Gora
Robin Weaver / Alamy / Alamy / Profimedia Pržno, Crna Gora

Ipak, Budvanska rivijera je nekako najprepoznatljivija po Svetom Stefanu, Kraljičinoj i Kraljevoj plaži kao i po plaži Miločer.

Ada Bojana se takođe izdvaja po mnogo čemu. To je reka koja se uliva u Jadransko more i poznata je po svojim plažama. Popularna je među ljubiteljima vodenih sportova, kao što su kitesurfing i windsurfing a takođe je posebno interesantna nudistima koji ovde dolaze iz čitavog sveta.

Koju god da odaberete za opuštanje i odmor, nećete pogrešiti.

Ove plaže su pretežno peskovite, pa oni koji ne vole da ih kamenje "žulja" sigurno će uživati na njima.

Bokokotorski zaliv

Zaliv je drugačiji od južnog dela crnogorskog primorja po mnogo čemu.

Boka Kotorska je smeštena na severu Crne Gore i okružena je planinama i interesantnim krajolikom. Voda u zalivu je izuzetno čista zbog izolovanosti zaliva i niskog nivoa zagađenja. Kad ga spomenete nekako vas na taj deo asociraju Kotor, Herceg Novi ili čudesan Perast koji kao da je iz neke druge dimenzije spušten baš tu.

Perast, Crna Gora, Gospa od Škrpjela
Philippe Lissac / Godong / Universal images group / Profimedia Perast, Crna Gora

Kotor, koji je mesto pristaništa trajekta i brodova iz celog sveta, svakako je jedan od najposećenijih gradića u zalivu, a njegova tvrđava i kulturno-istrorijsko nasleđe su mu prednost i često glavni razlozi zašto posetiti Kotor i kupati se na njegovim plažama.

Kotor, more, Jadransko more, plaža
Cavan Images / Alamy / Alamy / Profimedia Kotor, more, Jadransko more, plaža

Tivat je, s druge strane, modernizovan, mondenski i urban, a opet šarmantan grad čije plaže su takođe privlačne turistima.

Grad Herceg Novi nudi plaže i brojne aktivnosti za decu, kao što su vožnja kajakom i ronjenje. Poznat je po svojim vrtovima i parkovima, kao što je Botanička bašta "Institut Igalo", gde takođe možete uživati u čistom moru i blatu za koje mnogi kažu da je lekovito. Posetioci ovde takođe vole da obiđu Titovu vilu a šarm samog mesta neće nikoga ostaviti ravnodušnim.

Inače zaliv je poznat po svojoj netaknutoj prirodi i kristalno čistom moru. Plaže poput plaže Plavi horizonti smatra se jednom od najčistijih u ovoj zemlji.

Za one koji vole privatnost

Plaža Valdanos se nalazi se u blizini Ulcinja, a okružena je maslinjacima i borovom šumom. Idealna je za one koji žele da izbegnu gužvu i uživaju u divnom krajoliku.

Plaža Žukotrlica se nalazi u blizini Rijeke Crnojevića i poznata je po svom netaknutom okruženju i prekrasnom pogledu na Skadarsko jezero.

Crna Gora je privlačna i porodicama sa decom jer pruža brojne usluge, sadržaje i pogodnosti za naše najmlađe. 

Svakako, gde god da se uputite na more kada je u pitanju Crna Gora, nećete pogrešiti.

Srpskim tagom kroz Crnu Goru

Dodatno, ono što je mnoge naše turiste obradovalo ove sezone je vest koju je dosta ljudi jedva dočekalo.

Naime, svi oni koji su već koristili srpski tag, kao i oni koji kupe novi tag, od 5. juna mogu da plaćaju putarinu na autoputevima u Crnoj Gori (autoput Podgorica –Kolašin i tunel Sozina).

Sve informacije o načinu prekonfiguracije i registracije novog taga mogu se preuzeti na stranici https://toll4all.com/rs, pozivom na Korisnički centar 0800 111 004, što možete učiniti 24 časa u nedelji, kao i na društvenim mrežama JP Putevi Srbije.

(M.A./EUpravo zato)