Jedna od najvećih turističkih agencija u Evropi, FTI grupa čije je sedište u Minhenu, nedavno je pogođena brojnim problemima, uključujući probleme sa rezervacijama, navodi se u saopštenju za javnost.

To je u objavila kompanija sa 11.000 zaposlenih. Desetine hiljada putnika je pogođeno, pišu mediji.

"Nakon dugotrajnog i složenog procesa, u aprilu 2024. najavljen je ulazak konzorcijuma investitora. Od tada, međutim, podaci o rezervacijama su znatno ispod očekivanja uprkos pozitivnim vestima", navodi se.

"Osim toga, brojni dobavljači su insistirali na avansnom plaćanju. Kao rezultat toga, došlo je do povećane potrebe za likvidnošću, koja se više nije mogla premostiti do zatvaranja procesa investitora. Zbog toga je podnošenje zahteva za nelikvidnost postalo neophodno iz pravnih razloga. To je dovelo do toga da postoji potreba za likvidnošću".

Kako ističu, glavni priroritet im je sada podrška putnicima.

"Podrška putnicima pogođenim posledicama nelikvidnosti sada je glavni prioritet za FTI Grupu. Trenutno radimo naporno da osiguramo da putovanja koja su već započela mogu biti završena kako je planirano. Putovanja koja još nisu počela verovatno više neće biti moguća ili će biti samo delimično moguća od utorka, 4. juna 2024".

FTI je takođe istakao da se još radi na detaljima o tome kako postupati sa informacijama o putnicima i merama nesolventnosti koje treba primeniti.

Pored toga, omogućen je sajt i telefonska linija za podršku klijentima, odgovaranje na pitanja i dobijanje povraćaja novca i drugih tehničkih detalja što je moguće jednostavnije i efikasnije.

Nemačka se suočava sa sve većim brojem problema sa putovanjima i turizmom u poslednjih nekoliko meseci, posebno naglašenim opsežnim štrajkovima zaposlenih u avio-kompaniji Lufthanza koji traže povećanje plata.

Avio-kompanije i turoperatori se i dalje suočavaju sa dugotrajnim posledicama pandemije, u kombinaciji sa višim troškovima života i kamatnim stopama koje donekle smanjuju potražnju za putovanjima kako raspoloživi prihodi opadaju.

Nedavno je evropska avio-industrija pozvala na veću podršku vlade avio-kompanijama da ubrzaju njihov prelazak na obnovljive izvore energije, povećanjem proizvodnje održivog avionskog goriva (SAF), kao i subvencija i grantova za njegovu kupovinu.

(JA/EUpravo zato)