Katanci su danas sve više u uskoj vezi sa kratkoročnim izdavanjima stanova jer, kako im samo ime kaže, reč je o kutijama za ključeve u obliku katanca, i koje u Milanu, Italija – smetaju opštinskim vlastima.

Kako piše RTS, kutije za ključeve moguće je sve češće videti na istorijskim zgradama, na klupama, čak i na banderama, u parkovima i na ulicama, a nisu ništa drugo nego kutije u koje vlasnici stanova koji se kratkoročno iznajmljuju, ostavljaju ključeve za goste kako bi se oni samostalno "čekirali" u svoj smeštaj.

Ovoga puta tema kojom se bave italijanski mediji nije činjenica da je skoro nemoguće iznajmiti stan na dug vremenski period u Milanu jer se sve veći broj vlasnika opredeljuje za soluciju "stan na dan" u korist turista i veće zarade. Novija tema je praktično invazija takozvanih kiboksova, za koje građani prvo nisu znali ni šta predstavljaju, dok nisu shvatili da na taj način turisti mogu da se samostalno čekiraju.

Kutije za ključeve su zabranjene u mnogim evropskim gradovima poput Pariza dok se u Njujorku izriču velike novčane kazne. U Veneciji je gradska uprava tražila da se takva praksa ukine jer "narušava izgled grada".

Predsednik Komisije za društvenu sigurnost Mikele Albani, traži da se ova praksa reguliše.

"Ovaj fenomen mora biti regulisan. Niko ne želi da ratuje sa platformama za izdavanje stanova na kratko vreme, već da reguliše način izdavanja stanova jer vlasnici ne žele da zaposle osobu koja će dočekivati goste već preferiraju kutije za ključeve".

On je tražio i da se kutije skinu, naročito sa mesta poput Pjace Duomo, jer "ne izgledaju lepo na gradskim ulicama".

(JA/EUpravo zato/RTS)