Izvršno telo Evropske unije predstavilo je novu inicijativu usmerenu na povećanje atraktivnosti profesije medicinskih tehničara i sestara kako bi se suprotstavilo trenutnom nedostatku medicinskog osoblja širom Evrope.

Ova inicijativa je zajednički napor Evropske komisije i Regionalne kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu, fokusirana na zadržavanje postojećih medicinskih tehničara i sestara i povećanje njihovog broja u državama članicama EU.

Finansirana kroz program EU4Health, liniju finansiranja zdravstva uspostavljenu kao odgovor na pandemiju COVID-19, inicijativa vredna 1,3 miliona evra će tokom naredne tri godine sprovesti različite mere u najmanje polovini država članica EU, sa prioritetom na one koje se suočavaju s najtežim nedostatkom medicinskih tehničara i sestara.

Ove mere uključuju programe mentorstva i obuke osmišljene da privuku mlade studente i profesionalce srednjih godina u oblast nege.

Jedan od ključnih ciljeva ove inicijative je izrada izveštaja koji analizira interes mladih za karijeru medicinskih tehničara, a koji će biti korišćen za informisanje "političkog dijaloga“ na nivou EU.

"Medicinske sestre su kičma naših zdravstvenih sistema i ključne su za osiguranje da pacijenti dobiju visokokvalitetnu, profesionalnu negu kada im je potrebna", rekla je komesarka za zdravstvo EU Stela Kirijakides, ističući važnost ove inicijative.

Povećanje interesovanja za karijeru u ovoj oblasti

Dodatne aktivnosti uključuju razvoj strategija za zapošljavanje i mogućnosti obuke, posebno u vezi sa digitalnom transformacijom zdravstvene zaštite.

Procene uticaja na radnu snagu takođe će biti sprovedene kako bi se identifikovali osnovni uzroci nedostatka medicinskih sestara i osmislile strategije za poboljšanje zdravlja i blagostanja medicinskog osoblja.

Cilj ove inicijative je povećanje interesovanja za karijeru u ovoj oblasti, poboljšanje stopa zadržavanja, unapređenje sigurnosti nege pacijenata i osiguranje da medicinski tehničari igraju aktivniju ulogu u oblikovanju zdravstvenih politika.

Politike za zadržavanje medicinskih tehničara, kao što su inicijative za mentorstvo, već su predložene u akcionom planu za poboljšanje radnih uslova u EU koji je Komisija predstavila u martu.

Evropa se suočava sa dvostrukim izazovom: starenjem stanovništva koje će zahtevati više zdravstvenih usluga i talasom penzionisanja u okviru zdravstvene radne snage. Rešavanje nedostatka radnika u zdravstvu usred rastuće potražnje predstavlja prioritet za naredno izvršno telo EU.

"Ova akcija je znak naše posvećenosti rešavanju ozbiljnih problema u vezi sa zdravstvenom radnom snagom sa kojima se mnoge države članice suočavaju i poboljšanju otpornosti zdravstvenih sistema širom Evropske zdravstvene unije," zaključila je Kirijakides.

(JA/EUpravo zato)