Iako širom Evrope važi pravilo da bakšiš treba da čini 10 odsto od računa koji plaćamo, mnogi misle da je i to malo.
Posebno se ljute Amerikanci čija se "bakšiš kultura" bitno razlikuje jer se zaposleni restorana dosta oslanjaju na velikodušnost gostiju.
Ipak, u određenim evropskim zemljama se uopšte ne očekuje da ostavite napojnicu.
Amerikanci se takođe žale da su Evropljani neprijatni prema konobarima i da satima "kampuju za stolom".
Sa druge strane, ističe se da bi Amerikanci trebalo da se žale na mizerne minimalce, a ne na goste.
Kulturne norme se razlikuju od zemlje do zemlje i nije zgoreg znati šta da očekujete prilikom putovanja u inostranstvo.
Koliki bakšiš treba ostaviti u Evropi?
U većini zemalja zapadne i severne Evrope se podrazumeva zlatno pravilo od 10 odsto. U pojedinim restoranima je napojnica od 10 ili 12 odsto već uračunata u račun. Ipak, u velikom broju slučajeva je ostavljanje bakšiša dobrovoljno, ali očekivano.
Davanje napojnica nije toliko često u Francuskoj ili Italiji, mada se takođe podrazumeva, prenosi Euronews.
Kada je reč o vozačima i turističkim vodičima, sve zavisi od iskustva.
Novac se ostavlja i osoblju hotela, zavisno od usluge koju su pružili, a obično se mogu dati dva evra. Italijanskim taksistima ne morate dati bakšiš, ali se očekuje da nećete tražiti kusur.
U Francuskoj ne morate da častite konobara, ali je običaj ostaviti od tri do pet odsto, pa se preporučuje da kod sebe imate sitninu da vam se nađe u svakoj prilici. Nije neobično častiti i taksistu sa evrom ili dva.
Grci među sobom možda ne praktikuju bakšiš, ali to se to ne odnosi i na turiste.
Slična pravila važe i u Irskoj i Švajcarskoj.
Većina restorana u skandinavskim zemljama napojnice uključuje u uslugu, a hoteli ne očekuju da ih nagradite, već prepuštaju vama da odlučite koliko ćete biti darežljivi.
To se veoma razlikuje u odnosu na Sjedinjene Države gde nije neobično dati napojnicu i od 25 odsto pošto zaposleni u tom sektoru praktično žive od bakšiša.
(N.P/EUpravo Zato/Travelandleisure.com/Euronews)