Iako širom Evrope važi pravilo da bakšiš treba da čini 10 odsto od računa koji plaćamo, mnogi misle da je i to malo.

Posebno se ljute Amerikanci čija se "bakšiš kultura" bitno razlikuje jer se zaposleni restorana dosta oslanjaju na velikodušnost gostiju.

Ipak, u određenim evropskim zemljama se uopšte ne očekuje da ostavite napojnicu.

Amerikanci se takođe žale da su Evropljani neprijatni prema konobarima i da satima "kampuju za stolom".

Sa druge strane, ističe se da bi Amerikanci trebalo da se žale na mizerne minimalce, a ne na goste.

Kulturne norme se razlikuju od zemlje do zemlje i nije zgoreg znati šta da očekujete prilikom putovanja u inostranstvo.

Koliki bakšiš treba ostaviti u Evropi?

U većini zemalja zapadne i severne Evrope se podrazumeva zlatno pravilo od 10 odsto. U pojedinim restoranima je napojnica od 10 ili 12 odsto već uračunata u račun. Ipak, u velikom broju slučajeva je ostavljanje bakšiša dobrovoljno, ali očekivano.

Davanje napojnica nije toliko često u Francuskoj ili Italiji, mada se takođe podrazumeva, prenosi Euronews.

Kada je reč o vozačima i turističkim vodičima, sve zavisi od iskustva.

Novac se ostavlja i osoblju hotela, zavisno od usluge koju su pružili, a obično se mogu dati dva evra. Italijanskim taksistima ne morate dati bakšiš, ali se očekuje da nećete tražiti kusur.

U Francuskoj ne morate da častite konobara, ali je običaj ostaviti od tri do pet odsto, pa se preporučuje da kod sebe imate sitninu da vam se nađe u svakoj prilici. Nije neobično častiti i taksistu sa evrom ili dva.

Grci među sobom možda ne praktikuju bakšiš, ali to se to ne odnosi i na turiste.

Kako je u Srbiji?

I u našoj zemlji se podrazumeva da bi trebalo ostaviti 10 odsto od ukupnog iznosa, ali se bakšiš često zaboravlja kada se račun plaća karticom.

Uz to, stranci neretko misle da im se bakšiš već računa jer stavku o PDV-u pogrešno tumače kao napojnicu.

Iako je čašćavanje lični izbor, postoje planovi da bi i u Srbiji davanje bakšiša trebalo da bude obavezno i uvršćeno u fiskalni račun.

 Slična pravila važe i u Irskoj i Švajcarskoj.

Većina restorana u skandinavskim zemljama napojnice uključuje u uslugu, a hoteli ne očekuju da ih nagradite, već prepuštaju vama da odlučite koliko ćete biti darežljivi.

To se veoma razlikuje u odnosu na Sjedinjene Države gde nije neobično dati napojnicu i od 25 odsto pošto zaposleni u tom sektoru praktično žive od bakšiša.

(N.P/EUpravo Zato/Travelandleisure.com/Euronews)