Kineska onlajn prodavnica Temu moraće da pruži više informacija o merama koje je preduzeo protiv trgovaca koji prodaju ilegalne proizvode na njenoj platformi prema pravilima Evropske unije o onlajn platformama, objavila je Evropska komisija.

Kompanija će takođe morati da dostavi dodatne podatke i informacije o merama koje je usvojila za ublažavanje rizika od širenja ilegalnih proizvoda, kao i rizika vezanih za zaštitu potrošača, javno zdravlje i dobrobit korisnika, navodi se u saopštenju.

Temu, koji je osnovao PDD Holdings 2022. godine, moraće da pruži i informacije o sistemima preporuka i rizicima po zaštitu ličnih podataka korisnika.

U maju je Komisija označila Temu kao veoma veliku onlajn platformu u skladu sa Zakonom o digitalnim uslugama (DSA), jer prelazi prag od 45 miliona mesečnih prosečnih korisnika u EU.

Temu je imao rok do kraja septembra da se uskladi sa strogim pravilima DSA, uključujući ublažavanje sistemskih rizika svojih usluga i sprečavanje prodaje falsifikovane robe.

Sada ima rok do 21. oktobra da odgovori na pitanja Komisije.

Ovo je drugi set pitanja koji je upućen platformi: u junu je Komisija zatražila od kompanije informacije o merama preduzetim u skladu sa obavezama DSA vezanim za mehanizam "Obaveštenje i akcija" kako bi se prijavili, između ostalog, ilegalni proizvodi i manipulativni obrasci, kao i zaštita maloletnika.

Portparol Temua izjavio je da kompanija "u potpunosti sarađuje."

"U skladu sa našom dugogodišnjom posvećenošću usklađenosti, preduzeli smo dodatne značajne mere od kada smo u maju označeni kao veoma velika onlajn platforma i nastavljamo da unapređujemo naše prakse u skladu sa Zakonom o digitalnim uslugama. Bezbednost potrošača je glavni prioritet, i pozdravljamo povratne informacije svih zainteresovanih strana dok radimo na pružanju pristupa kvalitetnim i pristupačnim proizvodima za naše potrošače", izjavio je portparol.

Žalbe potrošača

Mesec dana ranije, mreža Evropske organizacije potrošača (BEUC) podnela je pritužbe u skladu sa DSA nacionalnim regulatorima i Komisiji protiv Temua zbog neadekvatne zaštite potrošača i korišćenja manipulativnih praksi.

Potpisnici – koji predstavljaju oko 17 država članica EU – tvrde da Temu krši regulativu EU o onlajn platformama tako što ne pruža ključne informacije potrošačima o prodavcima, čineći nemogućim proveru da li proizvodi ispunjavaju bezbednosne zahteve EU.

BEUC pozdravlja inicijativu Komisije, rekao je Fernando Hortal Foronda, službenik za politiku, u saopštenju.

"Smatramo da Temu ne pruža adekvatnu zaštitu potrošačima i verovatno krši zakon. Različiti testovi koje su članice sprovele tokom protekle godine o opasnim i ilegalnim proizvodima ukazuju na sistemski problem koji Temu trenutno ne rešava na odgovarajući način. Očekujemo hitne promene od strane Temua i nadamo se da je ovo početak kraja izlaganja potrošača štetnim praksama na Temu", rekao je on.

Zakon o digitalnim uslugama počeo je da se primenjuje na sve onlajn platforme u februaru. Izvršno telo EU započelo je nekoliko istraga o nepoštovanju zakona, uključujući i one protiv kompanija Meta, AliExpress i TikTok.

(EUpravo zato)