Na pragu tridesete godine, u želji da postane vlasnik nekretnine, Džordž Laing, rođen u Velikoj Britaniji, suočio se sa višedecenijskim hipotekama i visokim ciframa za jako male stanove u Londonu, takoreći "kutije za šibice". Ipak, malo pretraživanja na internetu pokazalo mu je da bi na nekim drugim mestima u Evropi, mogao da postane vlasnik velikog imanja na nesvakidašnjim lokacijama.

Na pamet mu je padala Bugarska, a onda je naleteo na kuću od jednog evra u Italiji.

Danas Laing, čovek koji vodi onlajn aukcije i kupuje i prodaje antikvitete, renovira svoju prvu kuću na Siciliji i traži još povoljnije ponude.

London je bio preskup pa sam kupio kuću od jednog evra na Siciliji

"Živeo sam u Londonu a više od 30 odsto moje plate davao sam za kiriju, pa kada sam odlučio da želim da investiram u nekretninu, nisam imao načina da uštedim za depozit. Da sam želeo da kupim kuću, moj kreditni rejting ne bi bio dovoljno visok da dobijem hipoteku", kaže Laing.

Sa budžetom od oko 5.000 evra ("To je bilo sve što sam imao na svom računu u tom trenutku"), Laing je zaboravio na ideju da u Londonu kupi svoj stan i svoju pretragu preselio u Italiju.

"Nemam stvarne veze sa Sicilijom. Išao sam tamo na školski izlet kada sam imao oko 14 godina i ne sećam se ničega od toga. Samo sam zaista želeo da posedujem sopstvenu kuću i nema mnogo mesta na svetu gde to možete učiniti za samo nekoliko hiljada", kaže on.

Privukao ga je, kaže, grad Musomeli, koji ima već poznatu šemu prodaje kuća za po jedan evro.

Nije bilo fotografija

Italijanske šeme kuća od jednog evra postale su popularne od prve prodaje i mnoge opštine sada, kada prodaju nekretnine, unapred stavljaju fotografije i opise nekretnina na internet.

Međutim, kada je Laing investirao, nije imao priliku da vidi ono što kupuje, već je video samo strukturu grada.

"Nije bilo mnogo razmišljanja o mojoj odluci jer nisam prethodno video nijednu nekretninu. Kada se pojavite tog dana, vi ste sa još deset ljudi i vodičem koji vam pokazuje imanja i samo je sreća koju kuću odluči da vam pokaže", kaže on.

Imovina koju je Laing kupio bila je na prodaju za jedan evro i u relativno dobrom stanju.

"Krov nije padao i delovalo je prilično dobro. Kada plaćate oko 5.000 evra ukupno uključujući notarske takes za kuću, ne možete biti previše izbirljivi", kaže on.

Ovu kuću merkao je i Amerikanc koji je već kupio tri i izgledao je spreman da kupi još nekoliko.

"Povukao sam ga u stranu i zamolio ga da mi dozvoli samo ovo. Bilo je potrebno malo slatkog razgovora", kaže Laing.

Prema uslovima šeme, Džordž ne može da proda imovinu u roku od tri godine od kupovine. Ali nakon što to vreme prođe, on je slobodan da radi sa imovinom šta hoće.

Kako je kupiti kuću od 1 evra u Italiji

Posle agencijskih i advokatskih honorara i energetskog sertifikata, Laing je imao svoje ime na imanju u Musomeliju za 5.000 evra.

"Za to ne biste dobili ni šupu u Londonu. Plaćao sam preko 1.000 evra za kiriju, tako da me je ova kuća koštala samo pet meseci", kaže on.

Šema u okviru koje je Laing kupio imovinu zahtevala je od njega da u roku od tri godine renovira krov i spoljašnjost imanja.

"Možete dobiti kaznu od 5.000 evra ako to ne učinite", kaže on.

Laing je imao dosta posla da završi kada je u pitanju renovinarnje. U kući je bilo prelepih mermernih stepenica, originalna rasveta i kreveti od mahagonija, ali bilo je i razbijenih vrata, zidova u raspadu i pukotina.

On je proveo svojih prvih nekoliko putovanja na Siciliju raščišćavajući ormare i komode, ali sada je krenuo samostalno da renovira kupatilo. Voda i struja i dalje treba da budu priključeni, ali to nije sprečilo Lainga da ostane u svojoj kući dok obavlja popravke.

"Ostajem u kući dva dana. Onda dođe do tačke kada sam očajan i želim da se istuširam pa se prijavim u lokalni hotel na jednu noć", kaže on.

Džordž je napravio vodič kako bi pomogao drugima koji bi možda želeli da kupe imovinu u Italiji.

Koja je stvarna cena kupovine kuće od 1 evra u Italiji?

Pored troškova kupovine od 5.000 evra, Laing kaže da je do sada potrošio oko 300 evra na materijale i da štedi novac pokušavajući da sam obavi što je više moguće posla.

"Sve to radim sa malim budžetom", kaže on.

On opisuje putne i hotelske troškove od oko 1.500 evra kao najveći trošak do sada.

Na kraju renoviranja, koje će uključivati ugradnju dva nova kupatila i kuhinje i pretvaranje podruma u samostalan stan, procenjuje da će ga sve koštati ispod 15.000 evra.

Laing kaže da već želi da kupi još jednu nekretninu u toj oblasti i da se nada da će imati 10 nekretnina širom Italije do svoje 35. godine.

(JA/EUpravo zato/Euronews)