Iako praktično nije ulica, poznata Galerija Vitorio Emanuele II na Trgu Duomo u Milanu ušla je na listu najluksuznijih i najskupljih na svetu.

To je postignuto tako što je kompanija "Tifani" ponudila rekordnu cenu najma za prostor "Svarovskog".

Lokal od 174 kvadradnih metara od opštine Milano iznajmljen je za 3,6 miliona evra godišnje, odnosno, za 20.600 evra po metru kvadratnom što je skuplje nego na Petoj aveniji u Njujorku.

Licitacija je održana u ponedeljak u opštinskim kancelarijama u Via Largi i završena je posle 27 ponuda koje nisu mogle biti manje od 50.000 evra. Početna cena je bila 506.000 evra godišnje.

"Tifani", američka kompanija koja je deo grupe LVMH Bernara Arnoa, pobedila je snažnu konkurenciju, koju su između ostalih činili i kompanije „Damijani“, „Monblan“, „Samsonajt“, „Žil Sander“, „Svoč Prada“, „Valentino“, „Tori Berč“ i dosadašnji zakupci, „Svarovski“.

To je najveća zakupnina koja je do sada postignuta za rentiranje u Galeriji, posle one iz 2019. kada je "Armani" iznajmio prostor u kome je do tada bila jedna od prodavnica italijanske telefonske kompanije TIM za 1,9 miliona evra.

Naredne godine je "Fendi" preuzeo prodavnicu "Armanija" za 2,4 miliona evra, a iste godine "Dior" je preuzeo lokal "Versačea" za pet miliona evra nakon 38 ponuda.

Prodavnica Svarovski je morala da se iseli iz Galerije Vitorio Emanuele II u Milanu
Mondadori Portfolio / ddp USA / Profimedia Prodavnica Svarovski je morala da se iseli iz Galerije Vitorio Emanuele II u Milanu jer je Tifani zakupio prostor

"Prostor u Galeriji Vitorio Emanuele II je na strateškoj poziciji za 'Tifani'. U novoj prodavnici u ponudi će biti legendarne kolekcije brenda. Otvaranjem nove prodavnice u ulici Montenapoleone i prostora u Galeriji, 2025. će biti izvanredna godina za 'Tifani' u Italiji", rekla je Mikela Grandi, generalna direktorka kompanije za južnu Evropu.

Najskuplje ulice na svetu

Milano se inače nalazi na drugom mestu liste najskupljih ulica na svetu sa poznatom Via Montenapoleone u kojoj je prošle godine „Kering“ kupio zgradu na broju 8 po rekordnoj ceni od 1,8 milijardi evra tj. za oko 100.000 evra po kvadratnom metru, dok je prosečna cena oko 18.000. „Kering“ je kompanija luksuzne robe, druga na svetu posle LVMH, kojoj pripadaju, između ostalih i „Balensijaga“, „Guči“ i „Iv Sen Loran“.

Smatra se da je ovo najskuplja prodaja u Italiji.

Na trećem mestu najskupljih ulica se nalazi Cim Ša Cui u Hongkongu, u blizini luke Viktorija, gde je prosečna cena kvadratnog metra oko 15.200 evra. London ima Nju Bond strit gde je prosečna cena lokala iznad 14.000 evra. Neizostavna su i pariska Jelisejska polja sa cenama od 11.000 evra po kvadratnom metru.

U jednoj od najboljih trgovačkih četvrti sa luksuznom robom, tokijskoj Ginzi, prosečne cene su oko 9.000 evra. Slede Banhofštrase u Cirihu, zatim Pit strit mol u Sidneju, Mjeongdong u Seulu i Vest Nandžing roud u Šangaju.

Na prvom mestu ove liste nalazi se Peta avenija u Njujorku. Tamo se cena zakupa za radnje kreće oko 20.300 evra po kvadratnom metru.

(EUpravo Zato/RTS)