Italijansko mestašce Sambuka di Sičilija (Sambuca di Sicilia) je prvi put postalo poznato 2019. godine kada je objavljeno da se prodaju stare kuće za po jedan evro. Grad je to ponovo uradio 2021. sa ponudama od 2 evra i želi da to ponovi po treći put sa ponudama od 3 evra.

Ovog puta, Sambuka di Sičilija, na Siciliji, ima nekoliko nekretnina na aukciji, navodi CNN.

Gradonačelnik Đuzepe Kačiopo rekao je za CNN da je prva prodaja pomogla da se obnovi lokalna ekonomija sa prilivom od 20 miliona evra.

Otkako je Sambuca di Sičilia započela svoju viralnu akciju, 250 kuća je prodato van prvobitnih aukcija.

"Naš grad je sada definitivno na mapi. Želimo samo da stavimo do znanja da će većom brojnošću ovih serija verovatno uslediti i veća prodaja u narednim godinama. Stranci hrle da kupe naše domove, to je do sada bio hit", rekao je Kačiopo.

Za ovogodišnju aukciju, grad prodaje kuće sa dve do tri spavaće sobe izgrađene na jednom ili tri sprata i površine približno 538 do 861 kvadrat. Neke od nekretnina imaju dvorišta i balkone od kovanog gvožđa, ali im je potrebna popravka.

Kačiopo je rekao da su sadašnje kuće za prodaju "strukturalno stabilne kao i one do sada prodate".

Kakvi su uslovi?

Imovina će biti licitirana i prodata onome ko ponudi najveću ponudu, a pobednička ponuda će se naći pred sudijom. Da bi učestvovali na aukciji, ponuđači su dužni da uplate depozit od 5.000 evra. Ako izgubite ponudu, novac će biti vraćen, ali ako pobedite, novac će postati početni depozit.

Italija
Fotogramma / MEGA / The Mega Agency / Profimedia Italijansko selo Sambuka di Sičilija

CNN prenosi da deo uslova za kupovinu imovine podrazumeva da novi vlasnici moraju da završe radove na renoviranju svojih domova u roku od tri godine ili rizikuju da izgube depozit. Međutim, gradska skupština je bila fleksibilna sa rokovima zbog uticaja pandemije.

Sambuka di Sičilija tek treba da objavi datum početka aukcije.

Ona ne žali zbog svog doma od jednog evra

Kada je Sambuca di Siličia objavila prvu aukciju jednog evra, Meredit Tabone, samostalna finansijska savetnica, kupila je jednu sa svojom pobedničkom ponudom od 5.555 evra. Nikada nije videla imanje lično.

Ova 44-godišnja rođena u Čikagu rekla je za CNBC Make It da je, kada je te godine prvi put odletela da vidi svoj novi dom, na kraju kupila zgradu pored kuće za 22.000 evra, ili nešto više od 23.000 dolara.

Tabone je potrošila ukupno 425.000 evra, ili otprilike 446.000 dolara, na renoviranje. Za nju, ova kupovina i trud da od napuštene kuće napravi dom su bili vredni novca i stresa.

"Nikada nisam osećala da ovo nije pravo mesto za mene i da ovo nije pravi projekat na kojem bih radila ili zajednica u kojoj bih živela".

Grad takođe nudi Tabone niže troškove života i sporiji tempo života zbog čega želi da "u fokusu mog života bude samo lično ispunjenje uopšte", umesto samo posao.

To joj je takođe dalo priliku da se poveže sa istorijom svoje porodice i skrene pažnju na Sambuku di Sičiliju.

"Mnogi ljudi ovo nazivaju oživljavanjem ovog grada. Volim da mislim o tome više kao o renesansi", kaže,

Tabone ne planira da proda svoj dom uprkos dobijanju ponuda.

"Imam rođaku, i već sam joj rekao da može koristiti kuću ako umrem pre nje. Nakon toga, biće donirano selu", rekla je Tabone.

(EUpravo zato/CNN)