U Srbiji se po važećem zakonu, pod određenim uslovima možete penzionisati već nakon 15 godina radnog staža. Ipak, nema onih koji bi se ovoj penziji obradovali jer ona sada iznosi tek oko stotinak evra.

Prema podacima PIO fonda oko 11,78 odsto ukupnih korisnika starosne penzije, 13,71 odsto iz kategorije samostalnih delatnosti i preko 17,5 odsto poljoprivrednika prima manje od najnižih iznosa penzije u Srbiji.

Kako da izračunate iznos penzije?

Ključni faktori za izračunavanje iznosa penzije su visina primanja i godine radnog staža.Tu je i lični bod do kog se dolazi kada izračunamo lični koeficijent.

Do te brojke dolazite kada svaku vašu godišnju zaradu podelite sa prosečnim republičkim zaradama u odgovarajućim godinama, a onda zbir dobijenih iznosa delite sa godinama staža.

Kada saznamo koliki nam je koeficijent, njega množimo sa godinama staža i dobijamo lični bod, a dobijeni iznos pomnožimo sa opštim bodom.

Dakle, računanje penzije nije baš prosta računska radnja, ali ukoliko fino baratate brojkama, nije ni toliko komplikovana. 

Što vam je plata bila veća - veću penziju očekujte

Ukoliko ste se penzionisali sa 20 godina staža penzija će vam prema ovoj računici, u odnosu na platu izgledati ovako: 

Naime, ukoliko ste 20 godina bili prijavljeni na platu u visini minimalca, očekujevas nešto više , tačnije oko 15.802 dinara nakon povećanja penzije.

U slučaju da ste 20 godina radili za platu od 50.000 dinara, očekuje vas penzija od 19.000, a ukoliko vam je plata bila 70.000, čeka vas penzija od oko 24 000 dinara.

Na sajtu Republičkog PIO fonda možete pristupiti e kalkulatoru penzije i sami se pozabaviti ovom računicom.

Za ostvarivanje prava na starosnu i prevremenu starosnu penziju priznaje se samo staž osiguranja za koji postoje registrovani podaci u bazi matične evidencije Fonda.

Na šalterima filijala Fonda možete uzeti PIN kod koji Vam omogućava da, preko sajta www.pio.rs, proverite svoje podatke u bazi matične evidencije o plaćenim doprinosima, zaradama, prijavama, odjavama.

Ukoliko ne koristite elektronske servise Fonda, listing sa svim podacima o stažu i zaradama možete dobiti besplatno na šalterima filijala, uz ličnu kartu.

(EUpravo zato)