Najatraktivniji grad za ljude koji žele da rade u inostranstvu je London, a na drugom i trećem mestu su Amsterdam i Dubai, pokazao je novi izveštaj kompanije "Boston konsalting grup" (BCG).

Kako se navodi u istraživanju nazvanom "Dekoding global talent", glavni faktori koji govore u prilog rada u Londonu su engleski kao glavni jezik, snažna globalna mreža talenata iz drugih zemalja sveta, multikulturalnost, obilne finansijske mogućnosti, pristup Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Politika.

Devet odsto ispitanika koji traže posao u inostranstvu bilo bi spremno da se odmah preseli u London, sledi Amsterdam sa osam odsto, Dubai sedam odsto, Abu Dabi sedam odsto, Njujork šest odsto.

U prvih deset spadaju i Berlin, Singapur, Barselona ili Tokio, u koje bi se odmah preselilo pet odsto svih anketiranih, dok listu zatvara Sidnej sa četiri odsto.

Studija zasnovana na odgovorima više od 150.000 ispitanika iz 188 zemalja pokazala je da otprilike svaki četvrti, tačnije 23 odsto, aktivno traži posao u inostranstvu. Tri najčešća razloga za preseljenje u inostranstvo među ispitanicima su ekonomske prilike, napredovanje u karijeri i potencijal za bolji kvalitet života, navodi se u istom izveštaju.

Pored toga, studija je otkrila da 92 odsto lidera globalnih kompanija smatra da privlačenje i zadržavanje talenata spada među njihove glavne prioritete.

"Zapošljavanje stranih radnika ne samo da popunjava praznine u kapacitetima već su kompanije sa većom globalnom raznovrsnošću često inovativnije i uspešnije. One ostvaruju veći profit i postoji 75 odsto veća verovatnoća da će biti inovatori svetske klase", navodi se u posebnom izveštaju BCG-a iz 2022.

(JA/EUpravo zato/Politika)