Za radnike koji u Nemačku dolaze izvan Evropske unije, život je znatno skuplji nego kod kuće. U nekim zemljama troškovi života su skoro 70 odsto niži nego u najvećoj evropskoj ekonomiji.

Prema podacima nemačkog Saveznog zavoda za statistiku, troškovi života u Indiji i Egiptu 2021. godine bili su 67 odsto niži nego u Nemačkoj. U Gruziji, Vijetnamu i Tunisu roba i usluge koštaju 60 odsto manje nego u toj zemlji. U SAD su, međutim, troškovi života bili sedam odsto veći, piše Poslovni dnevnik.

I u balkanskim zemljama troškovi života su znatno niži. U Severnoj Makedoniji cene su upola niže nego u Nemačkoj, a slede BiH i Albanija (41 odsto niže) i Srbija (39 odsto niže).

Posle Egipta, Tunis (60 odsto) bio je najjeftiniji na afričkom kontinentu u poređenju sa Nemačkom, a slede Gana i Senegal, gde su troškovi života bili skoro upola jeftiniji nego u Nemačkoj. Život u Maroku je 44 odsto jeftiniji.

Radnici u Vijetnamu takođe su živeli znatno jeftinije nego u Nemačkoj (60 odsto), a kvalifikovani radnici sa Tajlanda i Filipina imali su otprilike polovinu troškova života kod kuće. U Kini je, pak, nivo cena bio 24 odsto niži.

(JA/EUpravo zato/Poslovni dnevnik)