Rezultati najnovijeg istraživanja Nemačko-srpske privredne komore o privrednom ambijentu u Srbiji pokazali su da je trgovinska razmena između Srbije i Nemačke porasla za 13 procenata u 2023. godini. Kako se ističe, ona je dostigla vrednost od devet milijardi evra, a očekuje se da će iduće godine Srbija više izvoziti u Nemačku nego što će iz nje uvoziti.

Podaci su pokazali i da je po vrednosti robe, Nemačka u 2022. godini ostvarila dvostruko veći obim trgovine sa Srbijom nego bilo koji drugi spoljnotrgovinski partner ove zemlje.

"Bilateralna trgovinska razmena je u 2023. godini porasla za dodatnih 13 procenata, dostigavši novi rekord od skoro devet milijardi evra. Najnoviji rezultati ukazuju na činjenicu da Srbija spada u 50 najvažnijih trgovinskih partnera Nemačke, kao i da nemačka privreda nastavlja da ulaže u Srbiju što će dovesti do toga da će Srbija uskoro izvoziti više u Nemačku nego obrnuto", izjavio je Aleksander Markus, izvršni član Upravnog odbora Nemačko-srpske privredne komore.

POZITIVNO:

75% anketiranih kompanija dalo je pozitivnu ocenu merama Vlade Srbije za poboljšanje uslova za investicije

86% kompanija bi opet izabralo Srbiju kao destinaciju za investiranje

39% firmi ocenjuje svoje poslovanje u Srbiji kao dobro

55% komanija svoje poslovanje u Srbiji ocenjuju kao zadovoljavajuće

40 % anketiranih preduzeća planira uvećanje investicija, što je šest procenata više nego u 2023.

NEGATIVNO:

6% kompanija je nezadovoljno poslovanjem u Srbiji

37% firmi planira povećanje broja zaposlenih, što je za sedam odsto manje u poređenju sa 2023.

22% članova Komore najavljuje smanjenje investicija što je devdet odsto više nego prošle godine

Samo 12% anketiranih firmi je pozitivno ocenilo mere Vlade Srbije za pružanje podrške kompanijama u procesu energetske tranzicije

Da se ovako optimistična očekivanja po pitanju pozitivnog salda Srbije u trgovinskoj razmeni sa Nemačkom poprilično realna za Kurir je potvrdio i Milan Grujić, predsednik Nemačko-srpske privredne komore i generalni direktor kompanije ZF Srbija.

"S obziorom na investicione projekte koji su trenutno ovde u toku očekujemo njihovu punu implementaciju i samim tim porast spoljno-trgovinske razmene. Naravno to umnogome zavisi od opšte ekonomske situacije i spremnosti tržišta da prihvati te proizvode", rekao je Grujić za Kurir.

On je istakao da čak 86 odsto članova ove komore potvrdno odgovorilo na pitanje da li bi opet izabrali Srbiju za njihove investicije.

"Kontinuirano visoki rezultati iz godine u godinu pokazuju da Srbija održava svoj status kao pouzdana i atraktivna destinacija za nemačke investitore, jer stabilnost i predvidljivost poslovnog okruženja koje Srbija pruža igraju ključnu ulogu u očuvanju visokog nivoa zadovoljstva investitora", naglasio je Grujić.

Konrad: Obim trgovine govori sam za sebe

Ambasadorka SR Nemačke u Srbiji Anke Konrad izjavila je da su ekonomska istraživanja o uslovima poslovanja u Srbiji već dugi niz godina važan pokazatelj za nemačku privredu i da to pokazuje koliko su Nemačka i Srbija ekonomski isprepletene.

"Obim trgovine od više od devet milijardi evra i više od 900 kompanija sa nemačkim kapitalom u Srbiji govore sami za sebe. Istraživanje takođe pokazuje potrebu za delovanjem u oblasti kvalifikovanih radnika i okvirnih ekonomskih uslova poslovanja. Nemačka podržava Srbiju u ovim oblastima delovanja, a važan doprinos će dati i novoosnovani Savet evropskih poslovnih udruženja i komora", rekla je Konrad.

(JA/EUpravo zato/Kurir)