Letnja sezona je uveliko počela, a kao i svake godine, mnogi naši sugrađani spremni su da automobilima ili autobusima krenu put mora, bilo u Crnu Goru ili Grčku.

Ipak, dok se ne stigne do divnih plaža i zasluženog odmora, moraju se preći putarine i druge prepreke, a važno je pripremiti i računicu za put.

Putnici se upozoravaju da izbegnu gužve kod Soluna koje će se stvarati zbog radova na obilaznici.

Za one koji na put kreću u Grčku preko Severne Makedonije iz Beograda do Preševa, ove godine će putarina iznositi 1.720 dinara.

Iz Novog Sada ukupan iznos putarina u Srbiji je 2.010 dinara, a putnici koji u Grčku polaze iz Subotice plaćaće 2.450 dinara u jednom pravcu.

Put do Severne Makedonije iz Niša ove godine stajaće vas od 700 do 790 dinara, u zavisnosti od toga koji izlaz izaberete.

U Srbiji je od 1. januara 2018. uvedena i naplatna rampa kod Dimitrovgrada tako da je sada cena putarine za deonicu Beograd-Dimitrovgrad 1.490 dinara za prvu kategoriju vozila.

Ukoliko krenete na put do Grčke iz Novog Sada i putujete preko Bugarske, putarina kroz Srbiju će vas koštati 1.760 dinara, dok će cena putarine od Subotice do Dimitrovgrada iznositi 2.210 dinara.

Cene goriva

Do 7. juna, na pumpama u Srbiji, litar evro-dizela košta 201 dinar, a litar benzina evro-premium je 192 dinara. U odnosu na prošlu nedelju, dizel je zadržao cenu, dok je benzin pojeftinio za dva dinara.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, navodi da se cena benzina već četiri nedelje smanjuje, najpre za tri, pa za dva dinara, dok je cena dizela prilično stabilna.

"Leto je uvek period malo veće potrošnje benzina, tako da i očekujem da će se tu negde i zaustaviti na ovom nivou, jer sad će biti veća potražnja", rekao je Mićović za RTS.

Zbog povećanja akciza se najavljivalo poskupljenje goriva, međutim to se nije desilo.

"Nije akciza jedino što utiče na cenu goriva, imate niz parametara, pa su se oni drugi prosto u tom periodu kretali u nekom drugom smeru, znači u negativnom smeru", naveo je Mićović.

Sipanje goriva na benzinskoj pumpi
MONDO/Uroš Arsić 

Mićović ističe da je u poslednjih pet godina došlo do ukupnog povećanja broja registrovanih vozila sa 2,5 miliona na 3 miliona, što je negde oko 19 procenata.

"U toj strukturi povećanja, najveći procenat povećanja imaju vozila sa dizel motorima, oko 27,6 odsto, dok je benzinskih automobila više za 12 procenata. Tečni naftni gas, naravno, rapidno pada, što sam pomenuo malo pre, negde oko 24 odsto u ovom periodu od pet godina, dok je prirodni gas povećan čak za 197 procenata", rekao je Mićović.

Gde napuniti gorivo na putu do Grčke ili Bugarske

Na pitanje gde je najbolje napuniti rezervoar kada putujemo na more u Grčku, Tomislav Mićović ističe da svi pune gorivo pre izlaza iz Severne Makedonije.

"Svi pune rezervoare na izlasku iz Severne Makedonije, tu su gužve na benzinskim stanicama. Severna Makedonija ima dijametralno suprotnu fiskalnu politiku u odnosu na Grčku. Uvek je tako na dugačkim putovanjima, na Zapadu treba voditi računa da li na auto-putu da sipate, ili je bolje da siđete sa auto-puta", istakao je Mićović za RTS.

Automobili čekaju na graničnom prelazu Preševo između Srbije i Severne Makedonije
SASA DJORDJEVIC / AFP / Profimedia Automobili čekaju na graničnom prelazu Preševo između Srbije i Severne Makedonije

Računica kaže da od Beograda do Soluna, preko Severne Makedonije, ima 630 kilometara, a preko Bugarske 671 kilometar. Ipak, koliko ćete za tih 40-ak kilometara uštedeti na benzinu, toliko će vas više koštati putarine. Naime, preko Makedonije je potrebno izdvojiti 51 evro u oba pravca, a preko Bugarske 46.

Najveća ušteda, međutim, može da se ostvari zavisno od toga gde ćete točiti gorivo, a najjeftinija varijanta, posebno ako vozite dizelaša je - Severna Makedonija (malo skuplja je Bugarska). Naime, pun rezervoar od prosečnih 50 litara tamo će vas koštati 60 evra, a u Grčkoj ako imate benzinca skoro 100 evra.

Najbolja varijanta i u odlasku i u povratku je da se do vrha napuni rezervoar u Severnoj Makedoniji ili Bugarskoj, a samo dopunjavati u Srbiji i posebno u Grčkoj.

(EUpravo Zato/RTS)