Ko kreće u Grčku na more, mora da zna nova pravila koja će turisti morati da poštuju ukoliko putuju električnim, hibridnim ili vozilima koja koriste alternativna goriva, tečni ili prirodni gas.

Kako najavljuju grčki mediji, promene se odnose na putnike koji vozilima iz neke od tih kategorija planiraju da idu na trajekt.

Osim pravila o vožnji na trajektu, uvode se i nova pravila na plažama, a turiste očekuje i dodatni udarac po džepu.

Prema rečima Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija, ovo pravilo stupiće na snagu od 1. juna.

Kako su objasnili, stvar je u bezbednosti, odnosno u prevenciji, jer dolaze visoke temperature, pa može doći do pucanja baterije.

"Siguran sam da će stvoriti velike gužve na ulascima u trajekt. Ali, procenat ljudi koji voze automobile sa alternativnim gorivima je jako mali, pa verujem da će oni biti upoznati na vreme sa svime i naći način da se snalaze", kazao je Seničić.

solun
Sakis MITROLIDIS / AFP / Profimedia Solun

Problemi kod Soluna

Aleksandar Seničić objašnjava i da će ovo leto biti zahtevno kada je u pitanju putovanje kolima i to preko Soluna.

"Ove godine će biti problem obilaznica oko Soluna, kako ga oni zovu, koji će se raditi u naredne dve godine. Svi oni koji idu na Halkidiki će imati probleme, kao i oni koji idu u oblast Pijerije. Grčka je napravila jednu aplikaciju, i kada uđemo i Grčku moći ćemo da skinemo tu aplikaciju i vidimo koji alternativni pravci kroz Solun su najdostupniji i jedan pravac na toj obilaznici. Kako su nas obavestili, već su velike gužve, ide se alternativnim pravcima. Za one koji idu u istočniji deo Halkidikija, bolje je da idu preko Bugarske i preko bugarskih prelaza, da bi se izbegao pravac preko Soluna. Oni koji moraju da prođu preko Soluna, savet je da ne idu na Evzoni, nego na prelaz Dojran, i da se nekim putevima zaobiđe Solun", najavio je Seničić.

Nova pravila i na plažama u Grčkoj

"Od januara je na snagu stupio zakon o popunjenosti javnih plaža imobilijarom. Sada je dozvoljena maksimalna popunjenost do 50 odsto sa plažnim barovima. Pola plaže mora ostati slobodna za upotrebu. U posebnim ekološkim zonama to je svedeno na 30 odsto", rekao je Seničić.

Još jedna razlika u odnosu na prošlu godinu odnosi se na takse. Ako smo do sada plaćali pola evra dnevno taksu, sada ćemo plaćati jedan i po po danu, kada je u pitanju apartmanski smeštaj.

"Ista je priča kada je reč o hotelima. Hoteli sa 2, 3, 4, 5 zvezdica, u zavisnosti kategorije, te takse su povećane i idu od 2 evra, pa do 7 evra po danu. Za hotel od pet zvezdica taksa je sedam evra dnevno po osobi, što znači 70 evra za 10 dana", kaže Seničić.

(EUpravo Zato/Mondo)