Španija je najveći svetski proizvođač maslinovog ulja, ali ga potrošači u toj zemlji sve manje kupuju jer traže jeftinije opcije.

Španci su u prvoj polovini ove godine kupili 107 miliona litara svih vrsta maslinovog ulja, u poređenju sa 179 miliona litara suncokretovog ulja, podaci su najvećeg španskog udruženja punionica maslinovog ulja "Anierac".

Sve do ove godine maslinovo ulje je bilo najpopularnije za kuvanje u tamošnjim domaćinstvima, čineći 62 odsto prodaje u 2023. godini, dok je suncokretovo imalo udeo od gotovo 34 posto.

"Jasno je da potrošnja maslinovog ulja u Španiji opada. Ima domaćinstava koja su kupovala samo maslinovo ulje, a sada prvi put kupuju suncokretovo i maslinovo ulje", rekao je portparol "Anieraca" Primitivo Fernandez.

Obim prodaje maslinovog ulja pao je za 18 odsto u odnosu na prvu polovinu prošle godine dok je prodaja suncokretovog ulja porasla za 25 posto.

Flaša suncokretovog ulja prošle godine je u proseku stajala 1,86 evra po litri, dok su skuplje vrste maslinovog ulja koštale više od šest evra po litru.

Toplotni talasi i dugotrajna suša smanjili rod maslina

Španija obično pokriva oko 40 odsto svetske potrošnje maslinovog ulja, ali su toplotni talasi u proleće i dugotrajna suša smanjili rod maslina u poslednje dve godine, što je podiglo cene na rekordne nivoe.

Time je osnovna namirnica mediteranske ishrana postala nedostupna za siromašna domaćinstva.

Maslinovo ulje se u nekim supermarketima prodavalo i za 14,5 evra

Krajem prošle godine se maslinovo ulje uglavnom konzumiralo u domovima srednje i više srednje klase. Flaše ekstra devičanskog maslinovog ulja od jednog litra prošle godine su se u nekim supermarketima prodavale i za 14,5 evra, svrstavajući ga u kategoriju proizvoda koje trgovci osiguravaju lancima kako bi sprečili krađe.

U junu je smanjen porez na dodatu vrednost (PDV) na maslinovo ulje kako bi bilo pristupačnije iako su mu cene ove godine blago pale.

(EUpravo zato/Index.hr)