Iako mnogi naši sugrađani u svojim domovima imaju kaktuse, ako govorimo o njihovom uzgajanju, uglavnom pomislimo na tropske krajeve.

Međutim, i u Srbiji lepo uspevaju, a ne zahtevaju mnogo posebne brige.

Da se od toga može napraviti i uspešan posao pokazao je Milan Doroslovački iz Bečeja čiji je vrt pun kaktusa i sukulenata. Kao stručnjak u uzgoju ovih izuzetnih biljaka, Milan otkrio tajne svog botaničkog carstva, preneo je Bizlife.

"Odrastao sam u porodici koja se bavi poljoprivredom, uzgajanjem raznih povrtarskih kultura, ratarskih, voćarskih i vinogradarskih. To bavljenje biljkama i rad sa zemljom je bilo na neki način urezano u moje korene, od malih nogu sam upijao kako se to radi i kako funkcioniše i samo sam nastavio taj put u pravcu nekih egzotičnijih biljaka", započeo je svoju priču Milan.

On ističe i da je njegov profesionalni put sa kaktusima i sukulentima krenuo pre 14 godina i da je ovo peta godina kako poseduje svoje poljoprivredno gazdinstvo uz intenzivnu prodaju.

Kaktus – fascinantna biljka sa svih meridijana

Milan kaže da su kaktusi ekstremno egzotične i zanimljive biljke, budući da rastu u raznim delovima sveta, od podneblja gde su temperature 50 stepeni u plusu do onih gde idu i do minus 20.

"Malo ljudi zna da je to tako, a zapravo su kaktusi vrlo izdržljive i rasprostanjene biljne vrste. Jako egzotične biljke, zajedno sa svojim cvetovima koji su neki od najlepših na svetu. Cvetovi su raskošni, u mnogo boja, oblika i dimenzija, mogu biti od nekoliko milimetara do nekoliko desetina centimetara", objasnio je Doroslovački.

Cvetovi kaktusa vrlo kratko traju, neki samo sedam do osam sati, neki 24 sata, a neki i po nedelju ili dve dana. Ali, kod najvećeg broja vrsta cvet se zadržava vrlo kratko.

Kao profesionalac koji se godinama bavi ovim biljkama, Milan kaže da su kaktusi izuzetno zahtevni i teško je uzgajati prvoklasne primerke, čime se on i bavi. Zainteresovan je samo za uzgoj takvog tipa, ali to je teško i zahteva mnogo truda, znanja i ulaganja.

Kako je rekao, nikada se nije usudio da prebroji broj vrsta koje uzgaja jer ih ima previše.

"Ima ih možda i 500 na 2.000 metara kvadratnih, tu je i plastenik od 100. Tu se nalaze razne vrste egzotičnih biljaka, mahom palme, kaktusi, juke… Imam takav pristup poslu da svaku biljku volim, svakoj posvećujem podjednaku pažnju i negu, kako bi bile prvoklasne i vrhunskog kvaliteta", naglašava Milan.

Rastu kao čaroblni pasulj

Interesantno je i da najtraženiji proizvod sa Milanovog imanja nije biljka, već specijalizovani supstrat koji on proizvodi i iz kojeg kaktusi i sukulenti rastu kao „čarobni pasulj“.

Na pitanje kako odabrati pravi kaktus i da li postoji recept kako da nam biljka dugo i uspešno živi, odgovorio je: "Svaka biljka zahteva određene uslove, svetlost, zalivanje i na osnovu toga biramo biljne vrste za naše stanove, poslovne prostore. Ukoliko imate dovoljno osunčanu prostoriju, možete da uzgajate bilo koju vrstu kaktusa, a ukoliko nemate morate se odlučiti za neku posebnu vrstu sukulenata ili biljaka poput sanseverije ili zamije".

On dodaje i da u svom poslovanju nailazi na mnogo izazova, budući da radi sa živim stvorenjima, ali da to pruža veliku motivaciju jer onda nikada nije dosadno.

"Obožavam izazove, a u ovom poslu ih vrlo ima, budući da radite ispod vedrog neba gde su uslovi svaki dan neizvesni, prosto ne znate šta vas sutra čeka. Zato se ne treba emotivno vezivati za biljke i emotivno reagovati na gubitke, morate ići napred sa verom u bolje sutra", istakao je Milan.

Njegova velika želja je da u budućnosti ima svoju botaničku baštu.

Savet drugima

Budući da se ovim poslom bavi već duži niz godina, Milan je objasnio da li postoji recept za uspeh i da li može svoj da podeli sa svima nama.

"Iz mog iskustva, recept za uspeh je kada otkrijete talenat koji imate, a svaka osoba ga ima. On je prirodno, genetski urezan u vaše biće, samo treba da ga otkrijete i pretvorite u hobi, a kasnije i u uspešan biznis. Recept za uspeh je mnogo truda i marljivog zalaganja za vaš biznis. Takođe, mnogo ulaganja u znanje, jer ono što imamo u glavi niko nikada ne može da nam oduzme i ospori, na taj način ćemo se lakše i brže snalaziti u novim situacijama i brže ići ka bilo kom uspehu", savetuje ovaj mladić.

Kako EU može da pomogne vašem poslu?

Ukoliko želite i vi da se bavite poljoprivredom ili poboljšate svoju proizvodnju, Evropska unija vam može pomoći brojnim konkursima i fondovima.

U Srbiji se od 2023. godine realizuje IPARD III 2021-2027 program sa EU podrškom od čak 288 miliona evra, što je oko 65 odsto više u odnosu na IPARD II program. Može se uložiti u fizičku imovinu, fizičku imovinu koja se tiče marketinga i poljoprivrednih proizvoda kao i u diverzifikaciju gazdinstava i razvoj poslovanja.

Oko 1.500 gazdinstava i firmi iz Srbije je do sada uspešno dobilo IPARD donaciju.

Prvi korak je da kontaktirate podršku čiji kontakt možete pronaći na zvaničnom sajtu ovog fonda.

Za sredstva u okviru IPARD III programa mogu da konkurišu fizička lica, odnosno građani Srbije koji imaju poljoprivredna gazdinstva, zatim preduzetnici, zadruga i pravna lica, kao i mikro, mala i srednja preduzeća koja imaju aktivna poljoprivredna gazdinstva.

Sektori koji su u fokusu su žitarice, uljarice i industrijsko bilje, potom voće i povrće, meso, mleko, jaja, grožđe i riba.

(EUpravo Zato/Bizlife)