Srđan i Lucija Janjić su pre 24 godine počeli da se bave povrtarstvom kada su ostali bez posla.

Sada imaju dovoljno iskustva i stalne mušterije koje očekuju isporuke njihove paprike, slatke vezanke, savršene za pravljenje ajvara.

Prve količine paprike moći će da isporuče sredinom ovog meseca, a porudžbina već ima napretek.

Janjići su inače dugo radili da dobiju slatku vezanku ekstra kvaliteta, a kada im je to pošlo za rukom nastavili su da je proizvode na način koji im je to garantovao, preneo je Agroklub.

Janjići imaju vezanku visokog kvaliteta

Iako su se već bavili proizvodnjom, nakon gubitka posla su shvatili da je najbolje da se potpuno prepuste uzgoju povrća.

"Imamo odlično zemljište za ovu proizvodnju. Puno je rečnog nanosa, jer se na tom mestu često izlivala reka Južna Morava. Proizvodnju smo organizovali na pola hektara gde dominiraju domaće sorte", naveli su.

Oni ističu da su tokom proteklih godina dosta radili na pronalaženju vrsta paprike koje će imati imati najbolju prođu kod kupaca. Otuda i ove godine u njihovom zasadu pored slatke i ljute vezanke najveću površinu zauzimaju sorte belo uvo i dukat, jer u sebi sadrže najveći procenat suve materije, što je idealno za spremanje čuvenih vranjskih zimskih specijaliteta. Ovu vrstu oni proizvode iz svog rasada. Iako to čine na tradicionalan način, uvek im pođe za rukom da dobiju odličan kvalitet koji će im omogućiti željene prinose.

"Seme sejemo sredinom marta da bi rasad stigao za sadnju odmah posle Đurđevdana. Ove godine je poranio jer smo u februaru imali prolećno vreme", kaže Srđan.

Struju doveo do njive

Ovaj povrtar zasađeno povrće poliva pumpom koja radi na struju i koja mu proizvodnju čini isplativom.

"Struju sam od kuće do njive doveo kablom. Motor u vreme navodnjavanja obično uključim u pet ujutro i gasim u 22 časa uveče. Tokom dana kontrolišem funkcionisanje sistema kap po kap i rad motora", ističe Srđan i naglašava da mu se ova investicija isplatila već u prvih godinu dana.

Kako bi se izborili sa mogućim bolestima i štetočinama, pomažu im zaposleni jedne vranjske poljoprivredne apoteke.

"Jedino nismo mogli da nađemo rešenje protiv ožegotina na plodovima paprike nastalih usled visokih dnevnih temperatura. Papriku smo obilno navodnjavali, ali ni to nije pomoglo", naglašava Janković ističući da ovu pojavu beleže više na paprici sa nedovoljno lisne mase.

Tajni sastojak Lucijinog ajvara

To međutim, nije slučaj sa zasadom plavog i belog paradajza koji je i ove godine odlično poneo. Beli paradajz su počeli da proizvode pre nekoliko godina kada su seme doneli iz Grčke. U početku ga mušterije nisu htele, ali kada su shvatili da je ajvar od njega ukusniji počeli su naveliko da ga kupuju.

"On je sočniji od plavog paradajza i kada se pomeša sa slatkom paprikom vezankom ajvaru daje poseban ukus”, ističe Lucija.

kuvanje ajvara u Srbiji
MONDO/Stefan Stojanović Ajvar je specijalitet naše kuhinje koga vole i mnogi stranci

Inače, ova vrsta ajvara se u njenom kraju pravi tako što se u rernu najpre ispeku paprike odvojene od drške i semena. Na isti način se ispeče i beli oljušteni paradajz. Sve to se potom samelje i stavi u šerpu da se krčka. Ako se ova vrsta ajvara pravi od pet kilograma paprike i isto toliko belog paradajza onda ga pre prženja treba posoliti po ukusu i krčkati na jednom litru ulja. Na sredini kuvanja može se dodati količina od pola, do jednog litra ulja ukoliko se proceni da treba.

"Kada se ajvar ukuva on bude poput džema. Treba ga odmah staviti u vruće tegle i ostaviti u ćebe da prenoći", poručuje.

Lucija veoma često svoje iskustvo u spremanju ajvara, turšije i raznoraznih salata podeli sa svojim mušterijama. Primećuje da poslednjih godina domaćice sve manje spremaju zimnicu zbog toga što su u prilici da gotovo cele godine kupuju sveže povrće. Zbog toga su i oni ove godine svoju proizvodnju sveli na 0,4 hektara.

Međutim, veliko je pitanje da li će moći da je održe naredne godine, ako se ima u vidu da je u ovom periodu lane kilogram vezanke bio 250 dinara, a da sada iznosi samo 150.

(EUpravo zato/Agroklub)