Na Baltiku se nalazi jedini preostali neboder za svinje u Evropi, koji i dalje uspešno posluje, prenosi Agrarheute.

Proizvedu 280.000 prasadi

Smešten u gradiću Viljandi, na jugu Estonije, čitav kompleks firme EKSEKO godišnje proizvede do 280.000 prasadi, od čega se 50.000 tovi na licu mesta, a ostatak preusmerava drugim tovilištima u zemlji.

Nakon četiri meseca, partneri odvoze odrasle tovne svinje u klanicu i pogon za preradu mesa u Rakvere, koji pripadaju istoj grupi. Time se veliki deo estonskog uzgoja svinja i proizvodnje svinjskog mesa odvija u objektima jednog vlasnika.

Važnost ovog objekta ogleda se i u činjenici da je u Estoniji 2023. godine ukupna populacija svinja brojala oko 275.000 grla.

Kompleks izgradili Rusi

Ovaj kompleks su izgradili ruski inženjeri u 1970-ima, a prvobitno je služio za snabdevanje šireg područja Sankt Peterburga, tadašnjeg Lenjingrada.

Danas je to najveći pogon za tov svinja na Baltiku i glavni dobavljač mesa za Rakvere Lihakombinaat, najvećeg prerađivača mesa u baltičkim državama, a koji ima podružnice u Letoniji i Litvaniji.

Slično postoji i u Kini

Neboder za svinje postoji i u Kini. On ima 26 spratova, a prva grla primio je krajem 2022. godine.

Ovaj neboder funkcioniše po principu toga što svaki sprat radi kao samostalno poljoprivredno odeljenje za različite faze života mladih svinja: područje za prasne krmače, soba za prašenje, mesta za dojenje i prostor za tovljenje svinja.

Hrana se prenosi pomoću transportera na vrh sprata, gde se skuplja u velikim rezervoarima. Odatle se svakodnevno dostavlja više od jedne tone hrane na niže spratove putem visoko-tehnoloških hranilica, koja automatski raspoređuju obrok svinjama prema njihovoj fazi života, težini i zdravlju.

Čak se otpad koji nastaje tokom uzgoja svinja i proizvodnje mesa, koristi za proizvodnju biogasa, odnosno proizvodnju električne energije i zagrevanje vode na farmi.

Slično tome verovatno funkcioniše i evropski neboder, s tim što je infrastrukturno verovatno skromniji od kineskog.

Kina, inače, troši oko polovinu svinjetine na čitavom svetu, čak i nakon što je izgubila čak 100 miliona svinja zbog smrtonosne bolesti svinj usled afričke svinjske kuge između 2018. i 2020. godine.

(JA/EUpravo zato/Agroklub)