Nakon nekoliko meseci primene domaćeg smart sistema za automatizaciju poljoprivredne proizvodnje u oglednom plasteniku za proizvodnju paprike, i te kako su vidljivi rezultati.

Proizvođači se nisu oslanjali na iskustvo i savete poljoprivrednih stručnjaka, već na program koji osim temperature, podataka o kiselosti i kvalitetu zemljišta, meri nivo još desetak važnih elemenata za proizvodnju paprike.

Do parametra za proizvodnju se dolazi lako i to preko aplikacije na mobilnom telefonu.

Nebojša Milošević, rukovodilac poljoprivrednog gazdinstva kaže da na taj način u svakom trenutku zna šta treba da se radi.

"Da li treba fosfor, da li treba vlaga da se polije, da li ima višak vlage, da li treba kalijum, da li treba azot? Ovo nam je prvi plastenik - probni, planiramo do kraja godine i sledeće godine da odradimo u svih još 22 plastenika i planiramo za otvoreno polje isto", navodi Milošević.

U gazdinstvu očekuju prinos od 2 i po do 3 kilograma paprike po stabljici, što je duplo više nego u ostalim.

Ivan Stupljanin kaže da sada treba da počnu sa razvojem automatizacije.

"Posle toga ćemo mini meteorološku stanicu da bi imali bolji prinos, da bi mogli da predvide šta će, kad će kiša i ostale stvari", navodi on.

Evidentne su i uštede u đubrivu, repromaterijalu. Nema rasipanja, a greške su svedene na minimum.

"Za iznos od od par hiljada evra čovek može da digitalizuje svoje poljoprivredno gazdinstvo , a da pri tom dobije i subvenciju i refundaciju od države",  kaže Vladimir Šutanovac.

Na pitanje koliko bi to koštalo da to se to radi sa nekim drugim softverom koji nije domaći proizvod kaže da bi to bilo bar 5 do 10 puta više.

Softver i moduli u ovom programu su univerzalni, dok zamenom senzora može da se primeni u drugim granama poljoprivrede, ali i u industriji.

(M.A./EUpravo zato/eKapija)