Žen-šen, ili "koren života" kako ga još zovu, biljka je koja se tradicionalno koristi u kineskoj mediciji, a poznato je i po tome što je i što je dosta skup.

Baš zbog toga je njegovo gajenje interesantna tema.

Biljka potiče iz Koreje i Kine, a samonikla uspeva na većoj nadmorskoj visini. Pošto ima lekovita svojstva, zbog velike eksploatacije samonikli žen-šen gotovo da je nestao.

Ova biljka je kultivisana u Kini još pre 800 godina, a uzgaja se i u Koreji, istočnom Sibiru i širom američkog kontinenta.

Žen-šen je prepoznatljiv po svom mesnatom korenu koji ima oblik ljudske figure, a kako je potrebno dosta vremena da poraste i bude spreman za vađenje, kao i zbog svojih lekovitih svojstava, vrlo je tražen u svetu i dosta skup (cena po kilogramu se kreće od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra po kilogramu).

Uzgoj divljeg žen-šena

Reč je o šumskoj biljci za čiji je uzgoj povoljniji planinski kraj nego nizija. Voli debeli hlad i traži 70-80 odsto senke. Idealna lokacija će biti dobro zasenjen šumoviti prostor u kojem rastu bukva, javor, orah i hrast, a najbolje je da se posadi na severnoj ili istočnoj strani gde je zemlja hladnija.

Pored duboke hladovine, biljka voli vlagu, kao i bogatu ilovaču, dobar humus i dobro dreniranu zemlju.

Seme žen-šena može da se kupi preko stranih sajtova, a treba ga posejati u jesen ili zimu (decembar – mart) kada je zemlja vlažna. Idealno vreme bi bilo nakon kiše ili snega. Sadi se u dubinu od 1,5 cm sa razmakom od 40-45 cm između biljaka, a nakon sadnje je seme potrebno prekriti sa zemljom, zaliti i prebaciti lišće preko zemlje.

Koren biljke žen-šen
Yang Chang / Xinhua News / Profimedia Koren biljke žen-šen

Seme će da proklija naredne godine, a biljke starije od godinu dana počeće da cvetaju i da stvaraju crvene bobice, odakle možete da skupljate seme.

Strpljenje je najvažnije

Za uzgoj žen-šena je potrebno jedino strpljenje. Naime, kako bi se koren potpuno razvio potrebno je da prođe minimum 5 godina, a najčeše od 7 do 10 godina, te je uzgoj ove biljke zapravo plan za dalju budućnost.

Srećom, za to vreme ne morate da radite gotovo ništa (ako ste ih posejali u šumi) ili vrlo malo (ako ste ih posejali u bašti). Potrebno je periodično proveravati da li je bilo nekih problema sa štetočinama ili gljivicama i da ih oslobodite od visokog korova. Ako su u bašti, biće potrebno zalivanje ili navodnjavanje kada su baš topli dani.

Žen-šen može da se gaji i kao kultivisana biljka, ali mora da se kreira senka, pa se u tu svrhu prave krovovi iznad redova i stvaraju jake zasene, a iste se stavljaju i na bočne strane redova. Biljke traže neutralnu pH vrednost zemljišta, odnosno, ne podnose kiselo zemljište.

Žen-šen možete da gajite za svoje potrebe i u saksijama, samo je potrebno da saksije imaju dobar drenažni sloj i da ne stoje direktno na suncu. Ne preporučuju se glinene saksije jer glina upija vlagu i zemlja se brže isušuje.

Najvredniji deo biljke – koren, svoju zrelost postiže nakon 5-10 godina, odnosno kada razvije tri ili više kraka na korenu, a vađenje se obavlja u jesen.

Sakupljanje korena žen-šena u Nemačkoj
Peter Steffen / AFP / Profimedia Sakupljanje korena žen-šena u Nemačkoj

Kako EU može pomoći vašem poslu?

Ukoliko želite da poboljšate svoju proizvodnju ili planirate da se bavite sličnim poslovima, Evropska unija vam može pomoći brojnim konkursima i fondovima.

Jedan od najpoznatijih je IPARD program, koji je dobro poznat poljoprivrednicima u Srbiji. Do sada, oko 1.300 poljoprivrednika iskoristilo je bespovratna sredstva koja EU dodeljuje za unapređenje ruralnog razvoja.

Prvi korak je da kontaktirate podršku čiji kontakt možete pronaći na zvaničnom sajtu ovog fonda.

Za sredstva u okviru IPARD III programa mogu da konkurišu fizička lica, odnosno građani Srbije koji imaju poljoprivredna gazdinstva, zatim preduzetnici, zadruga i pravna lica, kao i mikro, mala i srednja preduzeća koja imaju aktivna poljoprivredna gazdinstva.

Sektori koji su u fokusu su žitarice, uljarice i industrijsko bilje, potom voće i povrće, meso, mleko, jaja, grožđe i riba.

Kako sve Evropska unija može da pomogne investiranjem u vaš biznis, možete pronaći na sajtu www.eumogucnosti.rs.

(EUpravo Zato/Agromedia)