Da nije samo Belgija poznata po štampanoj čokoladi, pokazali su stručnjaci iz Novog Sada. Naime, tim iz Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu dokazao je da ume i može da proizvede 3D štampanu čokoladu koja je jestiva.

Deo projekta su inženjeri iz oblasti tehnologije 3D štampanja, kao i oni koji su prilagodili postojeće štampače tako da mogu da rade sa čokoladom.

Rukovodilac centra za razvoj u Novom Sadu Vladimir Todorović ističe da je sama ideja proistekla iz dugogodišnjeg istraživanja i rada u oblasti 3D štampanja.

"Na početku, kao i kod većine 3D tehnologija, materijali koji se koriste su polimeri, najčešća vrsta plastike. Međutim, želja za inovacijama i istraživanjem novih materijala nas je navela da razmišljamo o tome kako bismo mogli primeniti ovakvo štampanje na svakodnevne materijale, ali i jestive sirovine", počinje priču Todorović za Agroklub.

Unikatni čokoladni proizvodi

Radoznalost ih je vodila, pa su došli na ideju da eksperimetišu sa čokoladom.

"Ona svojom jedinstvenom teksturom i svojstvima pruža neograničene mogućnosti u pogledu kreiranja personalizovanih oblika i dizajna".

Todorović kaže da belgijski primeri jesu interesantni, ali je srpski tim stručnjaka fokus stavio na prilagođavanje tehnologije našim uslovima i potrebama lokalnog tržišta.

"Ono što nas je posebno interesovalo jeste mogućnost kreiranja unikatnih, personalizovanih čokoladnih proizvoda koji bi se prilagodili željama pojedinačnih kupaca ili manjih poslastičarnica", kaže ovaj stručnjak.

Činjenica da je ova tehnologija relativno nova na našim prostorima, dodatno ih je podstakla da krenu u projekat.

"U realizaciji je učestvovao multidisciplinarni tim stručnjaka. Planiramo da u budućnosti proširimo tim i uključimo širu javnost kroz radionice i sajmove, gde bi svi zainteresovani mogli da nauče više o ovoj tehnologiji i njenim mogućnostima".

Kako se štampa čokolada?

Kako objašnjava Todorović, 3D štampač za čokoladu je zapravo konvencionalni 3D štampač koji je pretrpeo brojne hardverske i softverske modifikacije. U standardnim se koristi glava štampača koja zagreva plastični filament do tačke topljenja, a zatim ga izbacuje kroz mlaznicu kako bi se formirali željeni oblici.

"U našem slučaju, ta glava štampača zamenjena je specijalnom posudom u kojoj se čokolada zagreva do tačke topljenja. Posuda podseća na epruvetu sa otvorom na dnu, kroz koji čokolada izlazi u tečnom stanju i formira slojeve na postolju", pojašnjava.

Na taj način, kaže, kreiraju se personalizovani čokoladni oblici.

"Ova tehnologija omogućava veliku fleksibilnost u pogledu dizajna, jer se oblici mogu menjati bez potrebe za pravljenjem novih kalupa".

Najbolja je crna

Proces štampanja čokolade u novosadskom Naučno-tehnološkom parku funkcioniše slično kao i štampanje drugih materijala, ali sa nekoliko razlika.

"Nakon zagrevanja do tačke ključanja i istiskivanja kroz mlaznicu na postolje, čokolada se hladi i stvrdnjava, tako da se mogu nanositi novi slojevi, formirajući složene oblike", kaže Todorović i dodaje da su se, naravno, susreli i sa preprekama.

"Jedan od izazova sa kojim smo se suočili jeste brzina kristalizacije čokolade. Naime, ako se slojevi prebrzo nanesu, postoji rizik da prethodni sloj nije dovoljno očvrsnuo, što može dovesti do deformacija u obliku. Zbog toga je važno da se koristi čokolada sa odgovarajućim svojstvima, poput crne čokolade koja ima homogena svojstva i brzo se kristalizuje".

Ambiciozni planovi

S obzirom na to da je projekat još uvek u fazi razvoja, imaju velike i ambiciozne planove za budućnost. Pre svega, unapređenje tehnologije kako bi štampa bila preciznija i brža, kao i organizaciju sajmova i radionica na kojima će se samo štampanje predstaviti široj javnosti.

"Ovaj projekat za Srbiju predstavlja značajan korak napred u oblasti tehnologije i inovacija. Uvođenjem 3D štampanja čokolade na naše tržište otvaraju se nove mogućnosti za kreativne industrije, posebno u oblasti poslastičarstva".

Personalizacija proizvoda postaje sve važnija, kaže Todorović, a ova tehnologija omogućava poslastičarima da brzo i efikasno kreiraju unikatne oblike bez potrebe za skupim i kompleksnim kalupima.

"To može doneti prednost malim poslastičarnicama koje žele da se izdvoje na tržištu nudeći jedinstvene proizvode. Takođe, ovaj projekat može imati širi uticaj, jer podstiče upotrebu novih tehnologija i inovacija u tradicionalnim industrijama, što doprinosi ukupnom tehnološkom razvoju Srbije", ističe.

(JA/EUpravo zato/Agroklub)