Norveški startap "Morrow Batteries" otvorio je prvu fabriku za proizvodnju baterijskih ćelija, a prve isporuke se planiraju do kraja godine.

Proizvodnja baterijskih ćelija jedna je od novih industrija u koju Norveška želi da ulaže, nadajući se da će im biti koristan pristup zelenoj energiji, ali i blizina evropskih kupaca koji ne žele baterije da nabavljaju od Kine.

"Morrow Batteries", osnovan 2020. godine, u početku će koristiti postojeću tehnologiju litijum gvožđe fosfata (LFP), a pogon u Arendalu na jugu Norveške je prva evropska fabrika sa tom tehnologijom gigavatskih kapaciteta.

"Važno je da prodaju baterija započnemo do kraja godine", rekao je izvršni direktor Lars Kristijan Baher.

Kompanija je osigurala ugovor o isporuci 5.5 gigavat sati (GWh) baterija tokom sedam godina s firmom "Nordic Batteries", koja izrađuje prilagođena rešenja za skladištenje energije. Prvih meseci će se raditi na prilagođavanju procesa, poboljšanju kvaliteta i postizanju stabilne proizvodnje baterijskih ćelija.

Još nema ugovora s proizvođačima automobila

"Radije bismo imali probleme kada smo u procesu pokretanja, nego dve godine kasnije kada uđemo u stabilnu proizvodnju", rekao je Baher. Svaka ćelija ima kapacitet 340 vat sati i teži 2 kilograma, a godišnja proizvodnja fabrike od 1 gigavat sata iznosiće oko 3 miliona jedinica.

To bi bilo dovoljno za opremanje 20.000 manjih električnih automobila, koji su obično kapaciteta baterije od 50 kilovatsati (kWh), rekao je glavni operativni direktor Andreas Majer.

Ipak, ugovori o preuzimanju s proizvođačima automobila još nisu u planu jer su početne količine proizvodnje premale.

"Biće nam potrebne godine da se kvalifikujemo za prodaju baterija nekoj automobilskoj kompaniji", zaključio je.

Razvoj baterija sledeće generacije

"Morrow Batteries" je ove godine otvario i svoj centar za istraživanje i inovacije baterija u Grimstadu.

Centar se nalazi u kampusu Univerziteta Agder u Grimstadu, koji obuhvata 2.000 kvadratnih metara visokotehnološkog laboratorijskog prostora i još 1.700 kvadratnih metara modernog poslovnog prostora. U njemu će biti smeštena većina istraživačkih aktivnosti i razvoj tehnologije baterije sledeće generacije.

Istraživački centar (Morrow Research Centre) podržava veliki evropski proizvođač automobila kroz sporazum o zajedničkom razvoju, a dizajnirali su ga stručnjaci sa iskustvom u izgradnji centara za istraživanje baterija.

"Dok gradimo fabriku baterija u Arendalu, sada otvaramo vrata centra gde ćemo razviti najodrživije baterije na svetu u srcu rastućeg klastera baterija na južnoj obali Norveške. Ponosni smo što doprinosimo ostvarenju norveških ambicija vezanih za baterije i izgradnji nove profitabilne industrije zasnovane na našim prednostima", naveo je Baher.

(EUpravo zato/Index.hr)