Hrvatska je bila najveći neto primalac novca iz kohezionog fonda i suma je iznosila 2,45 odsto njenog Bruto nacionalnog dohotka (BND). Slede Slovačka sa 2,06 odsto, Mađarska sa 1,77 odsto, Letonija sa 1,76 odsto i Bugarska sa 1,39 odsto njenog BND, prenosi Beta.

Cilj Kohezionog fonda je podsticanje ravnomernog razvoja država Evropske unije, i u taj fond kao izraz solidarnosti sa manje razvijenim državama i regionima, srazmerno ekonomskoj snazi uplaćuju sve članice EU.

Prošla godina je bila druga uzastopna u kojoj su se smanjili izdaci EU za politiku kohezije, ali se to, prema tumačenju Instituta nemačke privrede (IW), može objasniti činjenicom da se to redovno događa sa početkom novog višegodišnjeg budžeta EU, jer polako prestaju isplate iz prethodnog budžeta.

S druge strane, Grčka je bila najveći korisnik fondova EU za poljoprivredu (CAP). Iznos koji je povukla na osnovu zajedničke poljoprivredne i politike ruralnog razvoja Unije iznosio je 1,05 odsto njenog BND.

EU Zajedničku poljoprivrednu politiku sprovodi pomoću Fonda za garancije u poljoprivredi i Evropskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Grčka je ujedno, sa 1,31 odsto BND, primila i srazmerno najviše novca iz fonda Sledeća generacija EU (NextGenerationEU), a slede Portugal i Hrvatska sa po 1,2 odsto.

Zahvaljujući Mehanizmu za oporavak i otpornost, države članice mogu da dobiju od EU bespovratne kredite za sprovođenje reformi, za investicije, rešavanje ekonomskih i energetskih problema.

(M.A./EUpravo zato/biznis.rs)