U vreme kada je većina ljudi verovatno završila sa praznicima, belgijska agencija za hranu izdala je nesvakidašnje sezonsko zdravstveno upozorenje: ne jedite svoju božićnu jelku.

Poruka stigla u utorak nakon što je grad Gent, inače uporište ekologa u regionu severne Flandrije, izazvao negodovanje savetima za "recikliranje" četinara na stolu za večeru.

Na gradskom sajtu, uz entuzijazam prema primerima iz Skandinavije, predloženo je da se iglice jelke ogule, blanširaju i osuše – na primer, za pravljenje aromatičnog putera.

Na pitanje šta misle o ovoj ideji, odgovor belgijske federalne agencije za bezbednost lanca ishrane (AFSCA) bio je odlučno "Ne".

"Božićne jelke nisu predviđene da uđu u lanac ishrane", navodi se u saopštenju.

"Ne postoji način da se osigura da je konzumacija božićnih jelki bezbedna – bilo za ljude ili životinje", dodaje agencija, ukazujući na verovatno prisustvo pesticida na većini stabala uzgajanih za prazničnu sezonu.

"Štaviše, potrošači nemaju lak način da utvrde da li su božićne jelke tretirane sredstvima za usporavanje plamena – a neznanje o tome može imati ozbiljne, čak i fatalne posledice", upozorila je agencija.

"Ukratko, postoji mnogo razloga da se ne promoviše niti podstiče ponovna upotreba božićnih jelki u lancu ishrane", zaključuje se u saopštenju.

Čini se da je grad prihvatio upozorenje, pa je promenio naslov svoje objave – iz "Pojedite svoju božićnu jelku" u "Skandinavci jedu svoje božićne jelke".

(EUpravo zato/Gardijan)