Danska premijerka, Mete Frederiksen, želi da Evropska unija uvede starosnu granicu od 15 godina za korišćenje društvenih mreža, kako bi se mladi bolje zaštitili od štetnog sadržaja i zavisnosti od ekrana mobilnih telefona.

"Danas možete da napravite profil na većini platformi ako imate samo 13 godina. Ali, sa 13 godina ste i dalje dete. A videli smo da je rizik za decu na društvenim mrežama preveliki", istakla je Frederiksen u tekstu za danski "Politiken" koji je napisala zajedno sa poslanicom EU Kristel Šaldemose.

One smatraju da bi starosna granica morala da ide uz efikasne alate za verifikaciju starosti, jer "tehnološki giganti ne preuzimaju odgovornost za to".

"Novi pravilnik o moderiranju sadržaja, Zakon o digitalnim uslugama (DSA), pokazao se nedovoljnim da se suprotstavi platformama", napisale su Frederiksen i Šaldemose.

Oni su iznele predloge za "pooštravanje zakona", uključujući zabranu dizajna koji izazivaju zavisnost i reklamiranja maloletnicima i obavezno obaveštenje o tome koliko vremena provode na onlajn platformama.

Ideja o podizanju starosne granice odražava prošlomesečni poziv predsednika Francuske Emanuela Makrona da se pristup društvenim mrežama dozvoli starijima od 15 godina na nivou EU.

(EUpravo Zato/Politico)