Jedan italijanski restoran nudi besplatnu bocu vina gostima, ali samo ako se odreknu mobilnih telefona tokom jela.

Cilj Anđela Lele, vlasnika nedavno otvorenog restorana "Al Condominio" u Veroni, jeste da podstakne goste da ćaskaju uz obrok umesto da stalno gledaju u ekrane.

Lela je rekao da je želeo da otvori restoran koji se razlikuje od drugih.

"Tehnologija postaje problem. Nema potrebe da gledate telefon svakih pet sekundi, ali je za mnoge to kao droga. Ovako imaju mogućnost da telefon ostave sa strane i popiju dobro vino", rekao je Lela.

Gosti restorana koji se na to odvaže, odlažu svoj telefon u posebnu kutiju na ulazu i ključ kutije pokažu kelneru koji će im doneti flašu vina.

U kutiju gosti mogu da stave i svoju ocenu obroka, a onima čije budu najupečatljivije, sledeći put kada dođu biće ponuđen besplatan obrok.

Uz obećanje besplatnog vina restoran je postao popularan među onima koji su spremni na "detoksikaciju" od mobilnih telefona.

"Odgovor je bio veoma pozitivan", rekao je Lela dodajući da je 90 odsto gostiju izabralo da ostavi telefon u zamenu za vino.

Lela je rekao i da je lepo videti ljude koji razgovaraju jedni s drugima umesto da gledaju slike ili odgovaraju na poruke.

"Al Condominio" veruje da je prvi restoran u regionu Veneto sa novom inicijativom mada ih ima nekoliko u drugim mestima, ukljujući jedan u Toskani koji gostima daje vaučere ako ostave mobilne telefone.

(N.P/EUpravo Zato/Guardian)