Prema najnovijem izveštaju američke organizacije za zaštitu životne sredine Environmental Working Group (EWG), čak 75 odsto uzoraka svežeg voća i povrća sadrži ostatke pesticida, dok ih se u zloglasnoj grupi tzv. "Prljava dvanaestorica" (Dirty Dozen) nalazi čak 95 odsto.

Na samom vrhu te neslavne lestvice koju tradicionalno objavljuju, ponovo se nalaze jagode i spanać, ali pridružuju im se i neke druge svakodnevne namirnice. Prema EWG-ovoj analizi za 2025. godinu 12 najzagađenijih povrća i voća su:

  • spanać
  • jagode
  • kelj
  • grožđe
  • breskve
  • trešnje
  • nektarine
  • kruške
  • jabuke
  • kupine
  • borovnice
  • krompir

Zdravije nije uvek i sigurnije

Posebno zabrinjava podatak da su neke testirane paprike sadržavale tragove čak 15 različitih pesticida, a prema švedskim istraživanjima, njihovi ostaci se nakupljaju u organizmu, i kod odraslih i kod dece.

Stručnjaci upozoravaju da rezidui nisu bezazleni. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD-a (CDC) navodi da su određeni pesticidi povezani s pobačajima, urođenim manama i razvojnim poteškoćama kod dece.

Zbog svega navedenog, zdravstveni stručnjaci pozivaju građane da, kad god je moguće, biraju ekološko voće i povrće ili da barem preduzmu mere za uklanjanje pesticida, poput temeljnog pranja, guljenja ili upotrebe prirodnih sredstava za čišćenje namirnica.

Objavili i 15 "čistih"

Uprkos poražavajućim podacima, stručnjaci naglašavaju i pozitivnu vest prema kojoj organizam može da počne da se čisti već za dve nedelje nakon što prestanemo da unosimo kontaminiranu hranu. To znači da promene u prehrambenim navikama imaju direktan i brz efekat na zdravlje, piše Agroklub.

Organizacija je takođe, uz "prljavu" listu, objavila i tzv. "Petanaest čistih" ("Clean Fifteen"), popis 15 voća i povrća koje sadrži najmanje ostataka pesticida.

Među njima su ananas, kukuruz (slatki), svež ili smrznut, avokado, papaja, luk, zamrznuti slatki grašak, špargle, kupus, lubenica, karfiol, banane, mango, mrkva, gljive i kivi, jer njihova struktura, način rasta i uslovi uzgoja smanjuju potrebu za pesticidima.

(EUpravo zato/Agroklub)