Bilo je ovo neverovatno leto za sport sa letnjim Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Parizu, a ovaj grad bio je u centru zabave, svečanosti i fantastične atmosfere. 

Letnje paraolimpijske igre 2024. još uvek traju, ali nije zgoreg podsetiti se muzike koja je obeležila Pariz tokom ove Olimpijade.

London 2012

Nije bilo zvaničnog albuma Letnjih olimpijskih igara u Londonu 2012.

Te godine su objavljena dva albuma, 'Isles of Wonder' i 'A Simphony of British Music', sa muzikom sa otvaranja i zatvaranja igara.

Ovo bi bila sjajna godina da se vrate zvanični albumi letnjih olimpijskih i paraolimpijskih igara jer su neki hitovi obeležili Pariz 2024.

Dve pesme su izabrane kao zvanične tematske pesme i himne Olimpijade ove godine.

Prva je bila moderna klasična kompozicija Viktora le Masnea pod nazivom „Parade".

Ono što obično počinje kao klasična kompozicija vođena žicama, prelama se u elektro-klasični barnstormer u haus stilu. Nije iznenađenje, s obzirom da Le Masne ima zasluge kao producent francuskih elektro legendi Justicea i Kavinskog.

Pariz 2024

„Hello World" Gven Stefani i Andersona .Paaka bila je druga zvanična pesma Olimpijade ove godine.

Hello World himna Olimpijskih igara
Youtube printscreen/‘Hello World’ by Gwen Stefani and Anderson .Paak Hello World himna Olimpijskih igara

Producirao je Rajan Teder, a napravljena je u saradnji sa sponzorom, kompanijom Coca-Cola. 

Ova je malo više generička optimistična pop pesma koja ne ulazi u diskografiju nijednog od glavnih muzičara, a ipak dovoljno je pevljiva i prijatna za slušanje.

Ceremonija otvaranja Pariza bila je kontroverzna stvar. Prvi koji je učestvovao van stadiona u olimpijskoj istoriji, podelio je kritičare oko toga da li je atmosfera na Seni bila dosadna, kišom natopljena fešta ili prigušena proslava moderne francuske kulture.

Ono u čemu je ceremonija otvaranja bila vrhunska jeste izbor muzike.

Prepuna nekih od najvećih imena u industriji, ceremonija je uključivala pop zvezdu Lejdi Gagu koja je izvela kultnu pesmu francuskog baletana Zizija Žanmera „Mon truc en plumes".

Lejdi Gaga na otvaranju Olimpijskih igara
Mickael Chavet/ZUMA Press Wire/S / Shutterstock Editorial / Profimedia Nastup Lejdi Gage na otvaranju Olimpijskih igara Pariz 2024 jedan je od zapaženijih

Verovatno najznačajniji trenutak ceremonije desio se kada je parada došla u Conciergeri, zatvor koji je držala Marija Antoaneta tokom Francuske revolucije.

Na spoljnim zidovima zatvora, izvođači su pevali na koncertu obučeni kao poslednja kraljica Francuske, dok je Gojira ušao u istoriju kao prvi metal bend koji je nastupio na Olimpijadi.

Gojiri se pridružila operska pevačica Marina Vioti u izvođenju pesme Francuske revolucije „Ca Ira" (Biće dobro), koja je za ceremoniju preimenovana u „Mea Culpa".

Uoči Olimpijskih igara, očekivani nastup francusko-malijske pevačice Aje Nakamure bio je podložan kritikama od strane krajnje desničarskih političkih ličnosti, uključujući liderku Nacionalnog skupa, Marin Le Pen.

Le Pen je opisala Nakamurino prisustvo kao „ne baš simbol" i „dodatnu provokaciju Emanuela Makrona". Njene komentare Organizacioni komitet Igara u Parizu proglasio je „šokantnim i rasističkim".

Uveče je Nakamura izvela dve sopstvene pesme, „Pookie" i „Djadja", kao i obradu „For me formidable" Šarla Aznavura.

Ceremonija otvaranja takođe je uključivala obrade pesme „Imagine" Džona Lenona u izvođenju Žilijet Armanet, kao i voditeljku Drag Race Francea Niki Dol koja je pevala legendarnu numeru „I Had a Dream".

Selin Dion ukrala show

Ali trenutak koji je definitivno ukrao šou je nastup pop dive Selin Dion. Kanadska pevačica se bori sa iscrpljujućim sindromom ukočenosti, ali se to nije dalo primetiti dok je ponosno pevala „Himne a l'amour" Edit Pjaf. Ovo je bio veličanstven trenutak  na Ajfelovoj kuli kao veliko finale otvaranja.

Ceremonija zatvaranja takođe nije zaostajala kada je reč o vrhunskim numarama koje bi mogle da se dodaju na album Olimpijskih igara.

Francuski kantautor Zaho de Sagazan, koji je osvojio i Veliku nagradu žirija i nagradu javnog izbora na ovogodišnjoj dodeli Music Moves Europe Awards, otvorio je ceremoniju sa 'Sous le ciel de Paris', pre vrhunskog šoua sa mnoštvom zvezda savremene muzike .

Phoenix je izveo svoj masivni indi hit 'Listomania', a nastupili su i belgijska pevačica Anžel, francuski elektronski producent Kavinski, francuski ambijentalni duo Air i kambodžanski reper VannDa.

U znak pažnje na igre 2028. u Los Anđelesu, pojavio se i Ezra Kenig iz Vampire Veekend-a, ispred završnog segmenta u kojem Red Hot Chili Peppers, Bili Ajliš i Snup Dog proslavljaju preseljenje baklje u Kaliforniju.

Tu su i neki klasični hitovi koji se mogu ubaciti na budući album sa ceremonije zatvaranja, kao što je izvođenje 'Les Champs-Elisees' Joea Dassin-a, 'Emmenez-moi' Šarla Aznavura i naravno, izvođenje Divertimento simfonijskog orkestra Victor le Masne' prerađena 'Marseljeza'.

(M.A./EUpravo zato/euronews.com)