Ove godine obeležava se stogodišnjica rođenja francuskog pop pevača, kompozitora, tekstopisca, glumca.

Njegovi hitovi „La Bohème", „She", „Hier encore", „Une vie d'amour", „Emmenez-moi", „For me formidable" su neprolazni, a povodom Svetskog dana muzike te pesme izvodiće bivši pobednici takmičenja Šanson frankofon (Chanson francophone), koje se inače održava svakog marta već godinama unazad.

Ko je bio Šarl Aznavur?

Simbol francuske šansone, Šarl Aznavur (Shahnourh Aznavourian) rođen je u Parizu 22. maja 1924. Živeo je 94 godine. Od ranog detinjstva je nastupao u predstavama i pevao u crkvi. Kasnije je počeo da komponuje, posebno sa Pjerom Rošeom, sa kojim je dugo nastupao.1946. upoznao je Edit Pjaf, koja ga je povela na turneju po Francuskoj i SAD.

Krajem pedesetih konačno je dobio priznanje nakon svog čuvenog koncerta u Olimpiji.  Aznavur je napisao više od hiljadu pesama, izvodio ih na različitim jezicima na četiri strane sveta i glumio u šezdesetak filmova. Poznat je i po humanitarnom radu, a zanimljivo je da je bio i ambasador Jermenije u UN i u Švajcarskoj.

Šarlove pesme, zavodljive, smele, pevaju se širom sveta.

Snimio ih je preko hiljadu, na mnogim jezicima, ali uvek je naglašavao da je njegov jezik - francuski.

Pored toga, ostaće upamćen kao autor brojnih hitova koje je napisao za francuske i svetske zvezde, kao što su Žilber Beko, Silvi Vartan, Žilijet Greko, Džoni Holidej, Bob Dilan, Mirej Matje...

Jedan je od najpoznatijih francuskih pevača van francuskog govornog područja.

Inače, Svetski dan muzike (World Music Day) se obeležava na međunarodnom nivou 21. juna svake godine.

Nije neobično što se u Francuskom institutu u Beogradu obeležava proslava ovog dana jer je prva proslava održana 1982. godine u Parizu, na inicijativu francuskog ministra kulture Žaka Langa i kompozitora Morisa Flerea.

Prethodno je istraživanje sprovedeno u Francuskoj tih godina pokazalo da 5 miliona stanovnika Francuske svira neki instrument i ideja je bila da se omogući da ih što više ljudi čuje izvan koncertnih dvorana.

Događaj u Francuskom institutu počinje u 18 časova.

(M.A./EUpravo zato/danubeogradu.rs/volimzrenjanin.com)