Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024. godine čiji je domaćin Nemačka vrlo će malo i samo kratkoročno podstaći privredni rast i od njega će prvenstveno profitirati turizam najjače ekonomije Evropske unije.

Prema analizi minhenskog ekonomskog instituta Ifo, efekat prvenstva za nemačku privredu biće dodatna milijarda evra zahvaljujući stranim turistima, što je probližno 0,1 odsto ekonomskog učinka u tekućem, drugom kvartalu.

"U makroekonomskom smislu, ovakav tip velikih manifestacija ima srazmerno mali efekat, sa izuzetkom turizma", rekli su stručnjaci instituta.

Oni su dodali da će dok traje turnir i nemački potrošači verovatno u kraćem periodu više potrošiti u ugostiteljstvu i maloprodaji, ali će zbog toga smanjiti izdatke u drugim oblastima, tako da će to na ukupnu ličnu potrošnju jedva uticati.

To sugerišu, prema njihovoj analizi, i iskustva sa Svetskog prvenstva u fudbalu 2006. koje je takođe održano u Nemačkoj, kada su u početku dolasci i noćenja stranih gostiju porasli za po 25 odsto.

Prema tom modelu, istraživači Ifo računaju da će tokom ovogodišnjeg prvenstva u Nemačkoj biti 600.000 stranih gostiju i 1,5 miliona noćenja više, što će se odraziti na porast izvoznih usluga, odnosno usluga koje domaći državljani pružaju strancima, uglavnom u sektoru ugostiteljstva.

"Taj efekat je, međutim, kratkog veka, tako da će obim eksportnih usluga po odlasku turista u trećem kvartalu ponovo pasti i verovatno se zadržati na sadašnjem nivou", rekli su stručnjaci Ifo.

Ukupni bruto domaći proizvod Nemačke u 2023. godini bio je 4.122,21 milijardu evra.

(EUpravo zato/Kurir)