Na Evropskom prvenstvu u boksu srpskoj prestonici će do 28. aprila učestvovati 337 takmičara, 216 u muškoj i 121 u ženskoj konkurenciji, iz 32 zemlje.

Na šampionatu učestvuju bokseri i bokserke iz Albanije, Jermenije, Austrije, Azerbejdžana, Belorusije, Belgije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Estonije, Francuske, Gruzije, Grčke, Mađarske, Irske, Izraela, Italije, Litvanije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Severne Makedonije, Poljske, Rumunije, Rusije, Škotske, Slovačke, Slovenije, Španije, Švajcarske i Srbije.

Evropsko prvenstvo u boksu
Mondo/Teodora Boškovski Otvoreno Evropsko prvenstvo u boksu, Beograd, april 2024.

Ministar sporta u Vladi Republike Srbije Zoran Gajić na otvaranju je svima poželeo dobrodošlicu u Srbiju, rekavši da je ovo zemlja sporta a Beograd - grad sporta.

"U poslednjih 10 godina organizovali smo više od 25 velikih takmičenja, a boks kao plemenita veština uvek ima posebno mesto", istakao je Gajić.

Nenad Borovčanin, predsednik Bokserskog saveza Srbije zahvalio je na podršci u organizaciji prvenstva predstavnicima države, kao i partnerima iz Međunarodne bokserske federacije (IBA) i Evropske bokserske federacije (EUBC).

Bokserima je poželeo sjajne mečeve i da ostvare svoje snove.

Na ceremoniji su govorili i predsednik Evropske bokserske federacije (EUBC) Joanis Filipatis i potpredsednik Međunarodne bokserske federacije (IBA) Aduk Abakarov.

Zastavu Srbije na ceremoniji otvaranja nosila je bokserka Sara Ćirković.

Ko je Sara Ćirković?

Sara Ćirković je u roku od godinu i po dana pokorila Evropu i svet. Krajem novembra 2022. trijumfovala je na Svetskom prvenstvu u Benidormu i Srbiji donela medalju koja se čekala čak 23 godine. U novembru 2023 Sara je Srbiji donela još jedno zlato sa Evropskog prvenstva mlađih seniorki.  Marta ove godine 2024. na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre 2024. u Italiji, ostvarila je olimpijsku normu.

Svečanosti su prisustvovali i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Božidar Maljković, predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek, legende srpskog i jugoslovenskog boksa i drugi.

(M.A./EUpravo zato)