Organizatori Olimpijskih igara 2024 predstavili su odličja u koja su ugrađeni šestougaoni žetoni iskovani od gvožđa sa čuvene turističke atrakcije.

Naime, medalje za Olimpijske i Paraolimpijske igre 2024. u Parizu imaće u sebi metal izvađen sa Ajfelovog tornja!

Kreativni direktor Pariza 2024, Tijeri Rebul, kazao je da će to biti prilika za sportiste da sa sobom ponesu delić francuske prestonice.

„Ajfelova kula je apsolutni simbol Pariza i Francuske. Centralni delovi zlatne, srebrne i bronzane medalje su uzeti sa gvozdenih nosača i drugih delova Ajfelove kule koji su zamenjeni tokom rekonstrukcije", naveo je on.

Dizajn medalja je osmislila francuska firma za luksuzni nakit sa sedištem u Parizu, dok će 5. 084. primerka napraviti francuska kovnica novca Mone d Pari.

Medalje za Paraolimpijske igre imaju pogled na Ajfelov toranj odozdo, a na njima je pečat Pariz 2024 na Brajevom pismu - u čast Francuza Luja Braja, koji je izumeo sistem čitanja i pisanja za ljude sa oštećenim vidom.

Na poleđini olimpijskih medalja prikazana je grčka boginja pobede Nika, koja juri napred, sa Akropoljem na jednoj strani i Ajfelovom kulom na drugoj.

Toranj je poneo ime Gistava Ajfela čija ga je kompanija projektovala i izgradila u periodu između 1887. i 1889. godine, a stari metal sa kule je godinama čuvan u skladištu na tajnoj lokaciji.

(M.A./EUpravo zato)