Iako većina ljudi u našoj zemlji voli da jede meso, studenti Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu su pokazali da su majstori u spremanju veganskih specijaliteta.
Tim Kulinarske federacije Srbije su činili Goran Radivojević, nastavnik na katedri za gastronomiju PMF, i Saveta Bikić, studentkinja master studija na PMF.
Takmičenje okuplja najbolje kuvare iz celog sveta, u organizaciji Svetske asocijacije kuvarskih organizacija.
Studenti i profesori su u Singapuru pripremili tri veganska jela, dva slana i jedno slatko.
Ovo nije prva nagrada koju studenti gastronomije sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu osvajaju.
Vegansko jelo koje odražava bogatstvo srpske gastronomije i tradicije, zauzelo je sam vrh svetskog kulinarstva, a može se pohvaliti i začinima poput kamilice.
"Prvi dan je bio predjelo od veganske varijacije valjušaka od crvenog sočiva u sosu od spanaća, sa džemom od paradajza. Drugo jelo je činilo glavno jelo - panakota od tri vrste pečuraka i bundeve, zajedno sa burgerom od heljde i začina, a treći deo je bio dezert - čokoladni kolač sa filom od kokosa, čipsom od kamilice, penom od kamilice i gelom od manga", objasnila je studentkinja Saveta Bikić.
(EUpravo zato/Ekapija)