Dragan Orović se kalemarstvom bavi više od 30 godina, a na ovaj način sačuvao je autohtone sorte jabuka u rodnom selu Rgaju, na obroncima Vidojevice.

"Najkarakterističnije su šumatovka, šarunka, budimka, jonatan stari, pa tu imam nekakve kožare, kolačare, kotulače, znači ima 33 stare sorte", rekao je profesor iz Prokuplja.

Kalem grančice krušaka i trešanja donosio je sa Radana, Golije i iz Šumadije, pa na svojoj plantaži ima i golijsku lepoticu radanku i njegovu omiljenu zukvu, preneo je RTS.

"Neko je poistovećuje sa divljom jabukom. Međutim, ona je kalem, i rađa odlično. Ja imam oko 300 i nešto stabala. Naravno, meni je ideja da pravimo jabukovo sirće. Pokušali smo nešto da radimo, sušimo te jabuke i mogu vam reći da smo od te sorte dobili fantastičan čips", kaže profesor Orović.

Dragan Orović pravi čips od zukve i bavi se kalemljenjem već 30 godina
RTS Printscreen Dragan Orović se bavi kalemljenjem više od 30 godina

Dragan i njegovi saradnici ne razmišljaju o komercijalizaciji, bez obzira na dobre uslove i povoljne podsticajne mere koje država daje za organsku proizvodnju.

"Mi nemamo tržište za ove sorte, narod to i ne poznaje, a iako poznaje, mi nismo dostupni tržištu. Ne možemo ni da dođemo, ni da nam dođu vozila, put je u vrlo lošem stanju", objasnio je profesor Dragan Orović.

Gotovo sva planinska sela u Topličkom okrugu, gde su odlični uslovi za bavljenje organskom proizvodnjom, nemaju dobre puteve, zbog čega je većina meštana napustila ove krajeve.

Naši poljoprivrednici imaju priliku da poboljšaju svoje poslove zahvaljujući programima EU.

Srbija je u okviru programa EU PRO Plus dobila značajne sume za različite projekte i situacije. Među njima je najznačajnija pomoć od 10 miliona evra za oporavak od posledica pandemije krajem 2021. godine. Takođe, lokalna infrastruktura je u centru ovog projekta, pa je među najznačajnijim ulaganjima u lokalnu infrastrukturu "Naučni centar fabrika ideja za 21. Vek" u Šapcu, sportski tereni u različitim opštinama, gradnja i renoviranje vrtića i škola, centara namenjenih socijalnoj inkluziji...

Program Evropske unije za lokalni razvoj - EU PRO Plus doprinosi uravnoteženijem društveno-ekonomskom razvoju 99 lokalnih samouprava u dva regiona: Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije.

Kroz program se radi na poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenoj socijalnoj infrastrukturi i socijalnoj koheziji.

Kako sve Evropska unija može da pomogne investiranjem u vaš biznis, možete pronaći na sajtu www.eumogucnosti.rs

(EUpravo Zato/RTS)