EUpravo zato/Nataša Pavlović Arheološko nalazište Feliks Romulijana u Gamzigradu je dobilo Centar za posetioce

Rimski imperator Galerije izgradio je sebi palatu na prelazu iz trećeg u četvrti vek, kako bi ostatak života proveo u raskoši i to u svom rodnom kraju.

Tako je nastala Feliks Romulijana (Felix Romuliana), antička palata koja se od 2007. nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine kao jedini takav lokalitet sa teritorije naše zemlje.

Galerije je bio ilirskog porekla i poticao je iz Dakije, što je prostor današnje istočne Srbije. Palatu je nazvao po majci Romuli, a čini se da nikada nije završena.

Tokom vekova bila je razarana i napuštena, a dugo se mislilo da se radi o običnom rimskom utvrđenju. Međutim, pre nekoliko decenija se ustanovilo da se radilo o raskošnoj palati koju su krasili impozantni podni mozaici.

U blizini se nalazi i Gamzigradska banja tople mineralne vode.

Važan zadatak očuvanja ovog nasleđa i brige o lokalitetu pripao je Narodnom muzeju Zaječar.

Turistima i istraživačima će sada biti mnogo lakše da se upoznaju sa životom Starih Rimljana jer se gradnja Centra za posetioce privodi kraju.

Na samo desetak minuta hoda od arheološkog nalazišta podignut je veliki objekat koji je zamišljen da bude naučna baza za mnoge studente arheologije i istraživače, ne samo iz Srbije već i celog sveta.

Kako je za EUpravo zato navela arhitekta Branka Mićić, u Centru za posetioce će se nalaziti vredni eksponati sa lokaliteta, a značajan deo kolekcije iz Narodnog muzeja Zaječar će ovde biti prebačen.

Table sa informacijama o Feliks Romulijani u Gamzigradu
EUpravo zato/Nataša Pavlović 

"Ovo je samo jedan od četiri objekta koja su u izgradnji. Kompleks je projektovan, a ceo proces se odvija u četiri faze. Centar za posetioce će služiti za izlaganje eksponata, jedan deo je namenjen prezentacijama, skupovima i drugim događajima, pa je zgrada opremljena i kafićem. Pošto unutra neće biti smešteni samo novčići ili nakit već i teži kameni artefakti, postarali smo se da konstrukcija bude ojačana", poručila je Mićić.

Kako se navodi, tek će biti izgrađeni i objekti za istraživanje kao i za smeštaj arheologa. Smeštajnih jedinica će biti oko 20, a u njima će moći da se smesti oko 100 ljudi.

Pošto Gamzigrad gotovo svakodnevno obilaze ekskurzije, znatiželjnici i istraživači bilo je neophodno izgraditi prostor koji će i turistima olakšati boravak na tom lokalitetu kako bi bolje mogli da se upoznaju sa nasleđem Feliks Romulijane.

gamzigrad palata.jpg
EUpravo zato/Nataša Pavlović 

Objekat je inače sagrađen tako da bude energetski efikasan, prema svim modernim standardima, i koristiće toplotne pumpe.

Feliks Romulijana se nalazi desetak kilometara daleko od Zaječara, a u ovom delu Srbije se nalaze dva vinska puta koja obavezno morate posetiti - Vinski put Knjaževac i Vinski put Negotin.

Pomoć EU u očuvanju Felix Romuliane

Kako je naglasio ambasador EU u Srbiji, Emanuele Žiofre, "neverovatno je stajati ovde i prisetiti se koraka Starih Rimljana".

Kako je naglasio, Gamzigrad je podsetnik veličine našeg zajedničkog nasleđa, ali i poziv da kolektivno očuvamo kulturno nasleđe.

"Zbog toga je Evropska unija prisutna u Srbiji i kroz mnoge kulturne projekte očuvanja zaostavštine jer se radi o evropskom kulturnom nasleđu", rekao je.

felix romuliana.jpg
EUpravo zato/Nataša Pavlović 

EU je već pomogla obnovu Rajačkih pimnica, Kraljeve vinarije u Topoli, ali i Golubačke tvrđave i utvrđenja Fetislam kod Kladova.

"Feliks Romulijana je divno mesto i zaslužuje da se za njega zna i da ga posećuje sve veći broj turista. Zato je EU izdvojila 4,1 milion evra za Centar sa posetioce u saradnji sa Nemačkom i GIZ-om", naveo je Nj. E. Žiofre.

Prema rečima Karstena Majer-Vifhauzena, zamenika ambasadorke Nemačke u Srbiji, ta država podržava Srbiju u različitim oblastima, uključujući kulturno nasleđe i održivi turizam.

rimljani.jpg
EUpravo zato/Nataša Pavlović Palatu je izgradio car Galerije u čast majke Romule

"Podrška kulturi je deo naše šire posvećenosti da osnažujemo Srbiju na putu ka održivom rastu i evropskim integracijama", naveo je.

Inače, projekat "EU za kulturno nasleđe i turizam" ima za cilj promociju istočne Srbije i donjeg Podunavlja kao atraktivne kulturne i turističke destinacije, a u njemu učestvuje osam opština iz istočne Srbije, kao i Topola iz Šumadije.

Poslednji rimski bog

Iako Galerije (250-311) važi za poslednjeg rimskog vladara koji je proglašen božanstvom, podanici su ga čitavog života zvali "govedar" jer je u mladosti čuvao stoku.

Gaj Valerije je majci u čast sazidao grandiozni dvorski kompleks, opasan bedemom od 20 odbrambenih kula, koji je Romulijana.

Danas je izvesno da su Galerije i njegova majka Romula sahranjeni u blizini Romulijane, brdu na lokalitetu Magura. Ovde su otkrivene dve zidane i bogato ukrašene grobnice i dve humke sa lomačama odakle su se "uzdigli na nebo" i tako proglašeni za bogove.

(EUpravo zato)