Jednog utorka mesečno, Mucem iz Marseja dozvoljava posetiocima da uživaju u izložbi "Naturistički raj" samo u odelima u kojima su rođeni, to jest ukoliko su goli, što bi se reklo - kao od majke rođeni!

Ako ipak hodanje po muzeju bez odeće ne zvuči kao vaša "šolja čaja", postavka je dostupna za posetu i obučenim osobama bilo kog drugog dana u mesecu.

Izložba "Naturistički raj" trajaće do 9. decembra 2024.

Izložba fotografija prikazuje razvoj nudističkih zajednica širom Evrope i filozofiju koja stoji iza želje za povratkom prirodi.

Nudizam nije samo hir 60-ih, objašnjavaju kustosi, napominjući da se "pojavila nova pomama za golotinjom u prirodi, koja ide ruku pod ruku sa potragom za zdravom, vegetarijanskom ishranom ili upotrebom prirodnih terapija u medicini, meditacije i joge na otvorenom."

"Ovakvi načini života, zajedno sa odbacivanjem pravila koji opterećuju naša tela, ključ su za razumevanje pitanja nudizma i naturizma i nekada i sada", pojašnjavaju kreatori izložbe.

Mucem je savršena lokacija za izložbu jer je Francuska postala jedna od vodećih nacija kada je reč nudizam u Evropi.

Kako je smešten u Marseju na obali Sredozemnog mora gde je vreme najčešće predivno, ne čudi što je baš u njemu skidanje uobičajena stvar, a ne, recimo, u Glazgovu.

Marsej je domaćin brojnih nudističkih plaža, a zajednice naturizma rasprostranjene su širom Francuske, ali to je tradicija koju zemlja duguje i Nemačkoj i Švajcarskoj, naglašavaju kustosi muzeja.

Kroz kolekciju od 600 fotografija, filmova, časopisa i svakodnevnih predmeta, muzej priča priču o tome kako su ove zajednice koje su bile pionirske 1920-ih evoluirale u pokret kakav je danas, vek kasnije.

Početkom 20. veka, kada je nastajao, veliki deo misaonog procesa koji je definisao naturizam, bio je usmeren ka zdravlju. Smatralo se da izlaganje tela ima medicinski blagotvoran efekat.

Ova ideja, koju su često praktikovali i Švajcarci i Nemci takođe je bila u suprotnosti sa tradicionalističkim verovanjem u asketski povratak u jednostavnija vremena, daleko od svetskih trendova konzumerizma, posedovanja, potrošačkog društva...

Ameli Lavin, jedna od kustoskinja izložbe, objasnila je šta stoji iza te ideje.

"Snažna slobodarska dimenzija, sa idejom da se oslobodite svoje odeće kao okova kapitalističkog društva. Tu je i tema prirodnih lekova, izlaganja tela zbog blagodeti naturizma", navela je ona.

Prva takva zajednica koja je osnovana u Francuskoj je pariska teretana pod nazivom Spartaklub, osnovana 1927. Nakon toga su se pojavili naturistički kampovi širom Francuske, posebno uključujući Noisi-le-Grand duž reke Sene.

Neke od najupečatljivijih ličnosti na izložbi su braća Durvil, Andre i Gaston. Dva brata i sestre, lekari, osnovali su Heliopolis, naturistički klub na Ile du Levant, ostrvu na francuskoj rivijeri.

Stvorili su naturistički kamp Phisiopolis na ostrvu Platais na Seni 1928. godine, ali Heliopolis je podigao stvari na viši nivo, stvarajući izolovanu zajednicu za njihov holistički, vegetarijanski način života.

Na vrhuncu popularnosti, 60.000 ljudi posećivalo bi Heliopolis svakog leta 1960-ih, a to je i danas popularno mesto za nudiste sa brojnim nudističkim plažama.

(M.A./EUpravo zato/Euronews.com)