Kada je sir u pitanju, većini ljudi nije potreban nikakav cvet da bi pokrenule svoje pljuvačne žlezde. U stvari, što jačeg i izraženijeg mirisa ili narodski rečeno - što smrdljivije - to bolje.

Bilo da je rendan, otopljen, pečen, rezan ili naslagan na dasku, Francizi svih uzrasta prosto obožavaju sireve. 

Izveštaj ranije ove godine rangirao je Francusku kao drugu zemlju sira na svetu, što je razumljivo s obzirom da su oni i njegovi najveći globalni uvoznici, dok proizvode ukupno 246 vrsta sireva.

Mnogi od najpoznatijih sireva u svetu su francuski: rokfor, bri, morbije, kantal, kamember i Epoi de Burgonja, od kojih je poslednji bio proglašen za najbolji sir na prošlogodišnjem takozvanom „svetskom sajmu sira".

Zato je iznenađujuće što tek sada gastronomski raj Pariza otvara muzej posvećen njegovim mlečnim božanstvima.

Sirevi
Mondo/Lana Stošić 

"Shvatio sam da u Parizu mnogo stvari za promovisanje vina već postoji i vinska kultura je razvijena u Francuskoj. Sir je takođe velika francuska stvar, ali nije bilo mesta gde bi ljudi mogli više da saznaju o procesima pravljenja sira", kaže Brison za Euronews Culture.

Nakon preseljenja u Pariz pre oko 15 godina, Brison je otvorio Paroles de Fromagers, školu za proizvodnju sira. Ali oduvek je sanjao da pokrene muzej koji bi mogao ne samo da obrazuje, već i inspiriše ljude iz celog sveta da se pridruže profesiji.

Sada, nakon decenije štednje i planiranja, Musee du Fromage zvanično se otvara 3. juna.

„Uložio sam sve što imam u ovaj projekat, da konačno imam mesto gde svi mogu da dođu", kaže Brison i dodaje:

„Ideja je da se prenese strast i ljubav proizvodnje sira".

Brison želi da proslavi tradicionalne procese proizvodnje sira, veštinu koja je u opadanju poslednjih decenija jer se mlađi ljudi sele u gradove umesto da ostaju u selima i bave se proizvodnjom sireva.

U međuvremenu, ekonomska i ekološka pitanja nastavljaju da muče industriju, a francuski proizvođači sira su prošle godine štrajkovali zbog predloženih promena u skladištenju kamemberovih drvenih kutija jer se one ne mogu reciklirati.

"Sve više ljudi odlazi sa sela, a takođe, proizvodnja sira nije lak posao. To je posao koji je dobro plaćen, jer dobar sirar dobro zarađuje za život, i tu nema problema. Ali to je ipak zahtevan posao. Svakog dana proizvodite isti proizvod, morate vrlo striktno da pratite tajming. Morate biti veoma pažljivi u tom poslu, objašnjava Brison, koji takođe napominje da postoji velika potražnja za tradicionalno napravljenim sirevima u zemlji, ali manjka radne snage čije bi povećanje dovelo i do veće proizvodnje.

Brison veruje da bi kriza troškova života i rastući osećaj razočaranja i odvojenosti u savremenoj radnoj kulturi mogli da inspirišu više mlađih ljudi da razmisle o učenju starijih, unosnih psolova u sektoru poljoprivrede.

„Sve više ljudi će razumeti da u tom smislu bogat život koji su imali naši roditelji i naši predaci, neće biti dostupan za nas. I vreme je da se vratimo težem radu koji nam može doneti srećniji i ispunjeniji život", navodi on.

Da bi to dokazao, Brison je postavio demonstraciju proizvodnje sira kao svoju centralnu izložbu, sa mogućnošću da posetioci učestvuju u radionicama i, da, degustiraju gotove proizvode.

Sirevi
Mondo/Bojana Zimonjić Jelisavac Sirevi

„Ljudi mogu da vide proizvodnju sira na licu mesta, da razgovaraju sa proizvođačima sira, i to je važan deo onoga što radimo. Radimo sa mnogim tradicionalnim poljoprivrednicima, tako da želimo da se ljudi osete kao da putuju kada probaju sir. Otvaramo mali prozor u srcu Pariza u ruralnu sredinu Francuske", kazao je on.

Smešten u veličanstvenoj kamenoj zgradi staroj preko 500 godina, ovo veličanstveno zdanje muzeja je takođe prilika za posetioce da se ponovo povežu sa svojim precima, učeći o istoriji francuske poljoprivrede dok uče šta tačno ulazi u hranu koju jedu. Ova poslednja tačka postala je od posebne važnosti za društvo koje je sve više zdravstveno osvešćeno i koje želi da konzumira hranu na etički način.

"Sirari i farmeri su svesniji na šta su ljudi osetljivi, pa se trude da pokažu način na koji rade. Ako želite da napravite dobar sir, morate da napravite dobro mleko. Da biste napravili veoma dobro mleko, morate imati životinje sa kojima se dobro postupa", objašnjava Brison.

Više od svega, Musee du Fromage je podsetnik da se ceni svaki zalogaj kremastog sira i svako ljudski radnik koji ga je stvorilo, udobnost vekovnih procesa koji donose specifične rezultate u svetu neizvesnosti i haosa.

„Zapanjen sam činjenicom da jedna namirnica kao što je mleko pravi toliko različitih vrsta sira. To je stvarno magično", kaže Brison i zaključuje:

„Sada smo u mogućnosti da, zahvaljujući nauci, znamo mnogo stvari o siru. Ali naši preci nisu znali sve ove detalje, a ipak su mogli da prave neverovatan sir i razviju neverovatne veštine proizvodnje sira. To je znanje koje se razvijalo vekovima a mi smo ga nasledili. Imamo odgovornost da ovo održimo u životu i da nastavimo da prenosimo strast na buduće generacije".

(M.A./EUpravo zato/Euronews.com)