Širom sveta, na prvi dan leta, obeležava se Svetski dan muzike. Tom prilikom se okupljaju muzičari, amateri ili profesionalci koji slave muziku i ističu širinu i raznolikost muzičkih praksi.

Ovaj praznik je osnovan u Francuskoj 1982. godine, na inicijativu tadašnjeg ministra kulture Jacka Langa i muzičara Mauricea Fleureta. Cilj mu je da promoviše muziku na svim nivoima i podstakne profesionalne i amaterske muzičare da izađu na ulice i javne prostore i dele svoju umetnost s publikom.

Ključne karakteristike Svetskog dana muzike su besplatni koncerti - U mnogim gradovima širom sveta organizuju se na otvorenom, u parkovima, ulicama, trgovima i drugim javnim mestima, omogućavajući ljudima da uživaju u muzici bez obzira na njihov socijalni ili ekonomski status.

Takođe, na ovaj dan slavi se raznovrsnost muzike, pa se mogu čuti različiti žanrovi, od klasične muzike i džeza, preko roka i popa, do tradicionalne i elektronske muzike.

Svetski dan muzike ohrabruje sve, od početnika do profesionalnih muzičara, da učestvuju i pokažu svoj talenat, stvarajući inkluzivnu atmosferu i podstičući ljude da se bave muzikom, a iako je praznik započeo u Francuskoj, danas se proslavlja u više od 120 zemalja i preko 700 gradova širom sveta, postajući globalni događaj koji povezuje ljude kroz univerzalni jezik muzike.

Zato je redakcija portala EUpravo zato sastavila svoj spisak predloga evropskih pesama različitih žanrova koje svi treba da znaju.

20 zanimljivih evropskih numera

"Save Tonight" je pesma koju je napisao i izveo švedski rok muzičar Eagle-Eie Cherri, objavljena je 1997. kao glavni singl sa njegovog debi albuma Desireless (1997). To je početna numera albuma i stekla je značajan radijski uspeh, dostigavši treće mesto u Irskoj, peto mesto u SjedinjenimAmeričkim Državama, šesto mesto u Ujedinjenom Kraljevstvu i drugo mesto u Čerijevoj Švedskoj. "Save Tonight" je nagrađen Rockbjornen nagradom u kategoriji "Švedska pesma godine 1997."

"Enjoy the Silence" je pesma engleskog benda elektronske muzike Depeche Mode. Snimljen 1989. godine, objavljen je kao drugi singl sa njihovog sedmog studijskog albuma, Violator 1990. Pesma je osvojila nagradu kao najbolji britanski singl na Brit Avards 1991.

"Mamma Mia" je pesma švedske pop grupe ABBA, koju su napisali Beni Anderson, Bjorn Ulveus i Stig Anderson, a glavne vokale dele Agneta Feltskog i Ani-Frid Lingstad. To je prva pesma na trećem albumu grupe, a objavljena je u septembru 1975.

"The Time Is Now" je pesma irsko-engleskog elektronsko-pop dua Moloko, objavljena kao glavni singl sa njihovog trećeg albuma, Things to Make and Do (2000). Članovi Mark Brajdon i Roisin Marfi zamislili su pesmu kao akustični dens snimak, ne želeći da je pretvore u glasnu pesmu, za razliku od većine njihovih ranijih radova. Okarakterisana je kao "disko himna".

"Alors on danse" je pesma belgijskeog pavača Stromae. Objavljena je u septembru 2009. u Belgiji i februaru 2010. u ostatku Evrope. Pesma je dostigla prvo mesto u Belgiji, Albaniji, Austriji, Bugarskoj, Češkoj, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Italiji, Luksemburgu, Holandiji, Poljskoj, Rumuniji, Rusiji, Slovačkoj, Švajcarskoj i Turskoj, a takođe je stigla i do broja jedan na listi evropskih Hot 100 singlova.

"Les Champs-Elisees" je pesma američko-francuskog pevača Džoa Dasena iz 1969. godine. To je obrada na francuskom jeziku "Waterloo Road", singla koji je godinu ranije objavio engleski rok bend Džejson Krest.

"All That She Wants" je pesma švedske grupe Ace of Base. Objavljena je u Skandinaviji u avgustu 1992. kao drugi singl sa prvog studijskog albuma grupe, Happy Nation, a sledeće godine je objavljen kao prvi singl sa albuma The Sign in North America iz 1993.

"L'Italiano" je pop pesma italijanskog pevača Tota Kutunja, objavljena 1983. Bio je to njegov najveći međunarodni hit i njegova najpoznatija kompozicija. Njena popularnost je opala tokom 1990-ih a ponovo je otkrivena kada ju je Kutunjo izveo uživo na dobrotvornom koncertu u Rimu u čast pobede Italije na Svetskom prvenstvu u fudbalu 2006, stvarajući novi talas popularnosti za pesmu.

"Bohemian Rhapsody" je pesma britanske rok grupe Queen, objavljena kao glavni singl sa njihovog četvrtog studijskog albuma, A Night at the Opera (1975). Napisao je glavni pevač Fredi Merkjuri, pesma je poznata po nedostatku refrena i sastoji se od nekoliko sekcija: uvoda, segmenta balade, operskog pasusa, hard rok dela i reflektujuća koda. To je jedna od retkih progresivnih rok pesama iz 1970-ih za koje se pokazalo da su pristupačne mejnstrim publici.

"The Final Countdown" je pesma švedskog rok benda The Europe, objavljena 1986. Napisao je pevač Džoi Tempest, a zasnovana je na rifu na klavijaturi koji je napravio ranih 1980-ih. Prvobitno napravljen da bude samo uvod u koncert, to je prvi singl i naslovna pesma sa trećeg studijskog albuma benda. Muzički spot Nika Morisa, napravljen za promociju singla, dobio je milijardu pregleda na Jutjubu. Video sadrži snimke sa dva koncerta benda, kao i dodatne snimke tonskih provera i snimke iz Stokholma.

"Rhythm is a Dancer" je pesma nemačke evrodens grupe Snap!, koju su u martu 1992. objavili Arista i Logic kao drugi singl sa njihovog drugog studijskog albuma, The Madman's Return (1992). U njemu peva američka pevačica Tea Ostin. Pesma je dostigla međunarodni uspeh, bila je na vrhu top lista u Francuskoj, Irskoj, Italiji, Holandiji, Nemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Singl je takođe ušao u pet najboljih na američkoj Billboard Hot 100 i broj jedan na Billboard Dance Club Songs listi.

"Aerodinamic" je pesma nemačkog benda za elektronsku muziku Kraftwerk. Objavljen je 15. marta 2004. kao četvrti singl sa njihovog desetog studijskog albuma Tour de France Soundtracks (2003). Pesma je dospela na prvo mesto britanske liste singlova za ples.

"Blue (Da Ba Dee)" je pesma italijanske muzičke grupe Eiffel 65. Prvi put je objavljena u oktobru 1998. u Italiji i postala je međunarodno uspešna sledeće godine.

"I'm an Albatraoz" je singl iz 2014. švedskog di-džeja i producenta AronČupe i švedske pevačice Little Sis Nore. Pesma je sertifikovana kao sedam puta platinasta u Švedskoj, četvorostruko platinasta u Kanadi, trostruko platinasta u Italiji i dvostruko platinasta u Australiji.

"Better Off Alone" je pesma Alice Deejay, evrodens projekat holandskog producenta DJ Jurgena u saradnji sa još nekoliko njih. Pesma je izašla 1997. godine.

"What Is Love" je pesma trinidadsko-nemačkog pevača Haddaway-a, objavljena kao njegov debitantski singl sa njegovog debi albuma The Album (1993). Bila je hit širom Evrope, postala je singl broj jedan u najmanje 13 zemalja i dostigla drugo mesto u Nemačkoj, Švedskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Izvan Evrope, singl je dostigao 11. mesto u Sjedinjenim Američkim Državama, 12. mesto u Australiji, 17. mesto u Kanadi i 48. mesto na Novom Zelandu.

"Dragostea Din Tei" je pesma moldavske pop grupe O-Zone, objavljena 2004. Naziv pesme na rumunskom znači "Ljubav sa lipe". Pesma je brzo dostigla prvo mesto na Eurochart Hot 100 Singles, gde je ostala 12 nedelja. Više od tri meseca je bila na prvom mestu top-lista singlova u Francuskoj, Nemačkoj i Austriji, dostigla 3. mesto u Ujedinjenom Kraljevstvu i 72. mesto na US Pop 100. Pesma je postala četvrti najprodavaniji singl 21. veka u Francuskoj, sa 1,17 miliona prodatih jedinica.

"Toca-Toca" je pesma koju izvodi rumunski bend Fly Project. Snimljena je krajem 2012. godine u produkcijskom studiju Fly Records. Glavni ženski glas koji peva refren pesme je glas rumunske džez pevačice Irine Sarbu. Pesma je objavljena 18. septembra 2013. za Roton Records. To je dvojezična latino plesna pesma, pevana na engleskom i španskom i sadrži neke sličnosti sa evrodensom i haus muzikom.

"Barbie Girl" je pesma dansko-norveške dens-pop grupe Aqua. Izdali su je u aprilu 1997. od strane Univerzala i MCA kao treći singl sa debi studijskog albuma grupe, Aquarium. Pesmu su napisali članovi benda Soren Rasted, Klaus Norin, Rene Dif i Lene Nistrom. Napisana je nakon što je Rasted video izložbu o kič kulturi u Danskoj na kojoj su bile Barbi lutke.

Neke od ovih pesama su vam sigurno poznate, a ako i nisu, danas je trenutak da napravite ovu plejlistu i uživate u ovim sjajnim evropskim malim remek delima.

I setimo se, Svetski dan muzike je više od običnog praznika; to je pokret koji promoviše važnost muzike u svakodnevnom životu, njen uticaj na društvo i njenu sposobnost da poveže ljude širom sveta.

(EUpravo zato)