Švedska muzička platforma Spotifaj (Spotify) povećala je cene za nove korisnike u Francuskoj što je odgovor na tamošnji "porez na strimovanje".

Mesečna pretplata će biti povećana za 13 centi na 11,12 evra dok će porodični paket koštati 18,21 evro što je povećanje od 22 centa.

Studentska pretplata će od sada stajati 6,06 evra.

Stariji korisnici će takođe od juna morati da izdvoje više ukoliko žele da slušaju svoje omiljene muzičare ili podkaste.

To znači da će Francuzi plaćati više Spotifaju nego bilo koji drugi korisnici u Evropi, na šta je upozoravala i sama platforma.

"Već smo napomenuli nekoliko puta, jednostavno ne možemo da se nosimo sa svim novim porezima", navedeno je iz švedske kompanije nakon što je Francuska uvela namet i na strimovanje.

Prema novim pravilima, kompanije iz sektora za audio strimovanje, čija prodaja premašuje 20 miliona evra, moraju da plate doprinose u vrednosti od 1,2 odsto svog prihoda ostvarenog u Francuskoj.

aplikacija Spotifaja
EUpravo zato 

Francuzi bi na ovaj način mogli da zarade oko 15 miliona evra, a suma će otići u finansiranje Nacionalnog centra muzike koji će zauzvrat podržavati domaću muzičku industriju kroz istraživanja i subvencije.

Na svaki zarađeni evro, Spotifaj će morati da izdvoji dve trećine tog iznosa, pa je poskupljenje pretplate bilo jedino rešenje.

Dva muzička francuska muzička festivala su potom ostala bez podrške Spotifaja, preneo je Euronews.

Srpski korisnici Premium Individual paket plaćaju 5,49 evra, Premium Duo 7,49 evra, dok je za Premium Family potrebno izdvojiti 8,99 evra na mesečnom nivou.

Spotifaj će i dalje nuditi besplatan sadržaj - uz reklame, dok korisnici paketa Premium mogu da uživaju u muzici bez komercijalnih prekida.

Spotifaj ima 515 miliona korisnika na više od 180 tržišta širom sveta, a oko 40 odsto njih su pretplatnici.

(EUpravo Zato/Euronews)