Opštinska uprava opštine Ruma raspisala je tender koji se odnosi na kuću Mileve Marić Ajnštajn. Naime, namena jeste rekonstrukcija i dogradnja stambeno-poslovnog objekta sa promenom namene u poslovno-stambeni objekat.

Sama vrednost nabavke procenjena je na 37,6 miliona dinara, a objekat bi, nakon rekonstrukcije trebalo da dobije još jedan sprat, odnosno potkrovlje.

Kako je ranije najavljeno, nakon završenih arhitektonsko-građevinskih radova, buduća Spomen kuća Mileve Marić Ajnštajn imaće galerijski prostor, spomen sobu, prostor za promocije, projekcije, predavanja i depo. Plan je da drugi deo projekta bude realizovan tokom 2025. godine, u godini kada se i obeležava 150 godina od rođenja Mileve Marić Anštajn.

Objekat će imati dve tematske celine - memorijalnu sobu posvećenu porodici Marić, sa osvrtom na život i delo svetski poznate naučnice, kao i na rad njenog rođenog brata Miloša Marića, takođe istaknutog naučnika, čiju su radovi na polju mitoze i amitoze postavili temelje kloniranja, i galerijski prostor namenjen izlaganju bogatog savremenog stvaralaštva opštine Ruma, prenosi Ekapija.

Rok za prijavu na tender je 3. jul.

Inače, povodom ove kuće polovinom maja oglasila se doskorašnja prеdsеdnica opštinе Ruma Alеksandra Ćirić Bošković. Ona je reagovala na natpise u javnosti povodom uklanjanja ovog objekta.

"Kuća u kojoj jе nеkada stanovala porodica Marić i istaknuti naučnici Milеva i Miloš, u Žеlеzničkoj ulici 38 u Rumi jе uklonjеna jеr jе, nakon dеtaljnih razmatranja i mišljеnja strukе iz domеna građеvinarstva i planiranja, utvrđеno da jе objеkat u izuzеtno trošnom stanju, zbog čеga sе nе možе obnoviti, niti bi sе mogao prilagoditi novoj namеni kao cеntar kulturе". napisala jе pokrajinska sеkrеtarka za kulturu i informisanjе i odnosе sa vеrskim zajеdnicama i doskorašnja prеdsеdnica opštinе Ruma Alеksandra Ćirić Bošković na društvеnim mrеžama.

"Objеkat sе nijе nalazio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomеnika kulturе i sa tе stranе nijе postojala sporna situacija oko odlukе o svеobuhvatnoj rеkonstrukciji. Kuća jе potpuno uklanjеna i bićе podignut nova, u fazama i u skladu sa vrеmеnom i еvociranjеm pеrioda života i boravka porodicе Marić. Plan jе da narеdnе godinе, kada obеlеžavamo 150 godina od rođеnja Milеvе Marić Ajnštajn, njеna spomеn-kuća otvori vrata i dočеka prvе posеtiocе", napisala je ranije.

Ko je Mileva Marić?

Mileva Marić rođena je 1875. godine u dobrostojećoj srpskoj porodici u mestu Titel u Bačkoj, tada komandnom mestu Vojne granice Habzburške monarhije.

Uvidevši da se sprema ukidanje Vojne granice, njen otac Miloš Marić napustio je vojničku i odabrao činovničku karijeru koja ga je 1892. godine dovela u Zagreb.

Mileva je svoj izvanredni talent za matematiku i fiziku počela da iskazuje kao trinaestogodišnja devojčica, a njen otac želeo je da joj omogući školovanje.

Mileva Marić u leto 1896. godine upisala je Medicinski fakultet u Cirihu, ali se u jesen prebacila na studije matematike i fizike na Švajcarskom federalnom tehnološkom institutu (ETH). Bila je tek peta žena koju je primio ETH. Jedan od kolega tada 21-godišnje Mileve bio je Albert Ajnštajn, 17-godišnjak iz nemačkog grada Ulma. Dvoje mladih se zbližilo već prvih meseci studija, a ljubav se razvila u proleće 1897. godine. Zaljubljeni Albert želeo je da se 1900. oženi Milevom, ali je odustao zbog protivljenja majke Pauline.

Ljubav između Mileve i Alberta se nastavila. Kao plod te strastvene ljubavne veze u januaru 1902. godine na svet je negde u okolini Novog Sada došla devojčica Lizerl koju je Mileva odmah dala na usvajanje. Devojčici se nakon dve godine izgubio svaki trag. Da su Mileva i Albert imali vanbračnu ćerku, saznalo se tek kada su 1992. objavljena njihova ljubavna pisma. Prema nekim teorijama, Lizerl se razbolela od šarlaha i umrla, ali nikad nije nađena njena umrlica. Postoji i priča da su devojčicu usvojili Milevini prijatelji Helena i Milivoje Savić iz Beograda.

(JA/Eupravo zato/Ekapija)