Koliko puta vam se desilo da kada raskinete sa partnerom, želite što pre da se otarasite nekih njegovih stvari ili poklona.

Umesto da to dramatično bacite u đubre, sada možete da donirate Muzeju prekinutih veza u Zagrebu.

Kulturni centar Grad u Beogradu u saradnji sa zagrebačkim muzejom raspisao je poziv za prikupljanje predmeta i donacija za predstojeću izložbu u Beogradu.

Izložba će biti održana u nekadašnjem restoranu Peking (Vuka Karadžića 2) od 28. juna do 28. septembra, gde će izabrani predmeti biti izloženi. Sve donacije postaju deo zbirke Muzeja prekinutih veza i dobijaju priliku da budu deo trajne postavke u Muzeju u Zagrebu ili širom sveta.

Predmeti se mogu donirati do ponedeljka, 3. juna popunjavanjem ovog formulara. Svi donirani predmeti biće izloženi anonimno i nepovratni su.

Muzej prekinutih veza je stalnorastuća zbirka predmeta i uspomena na prošle veze, koji su popraćeni ličnim, ali anonimnim pričama njihovih donatora.

Za razliku od instrukcija za oporavak od tuge i gubitka, Muzej pruža priliku za kreativno prevladavanje emocionalnog sloma - učešćem u univerzalnoj zbirci Muzeja koji čuva i izlaže lične predmete i priče simboličke emotivne vrednosti.

Muzej prekinutih veza razvio se kao originalni umetnički projekat koji su 2006. godine osmislili Olinka Vištica i Dražen Grubišić. Zbirka trenutno broji oko 3.500 predmeta i priča, a sprovedeno je više od 60 putujućih izložbi u oko 30 zemalja širom Evrope i sveta.

Prva stalna lokacija utemeljena je u Zagrebu, a samo u prošloj godini posetilo ga je više od 120.000 ljudi.

Muzej je 2010. godine osvojio Nagradu EMYA Kenneth Hudson za najinovativniji i najsmeliji muzejski projekat u Evropi.

(EUpravo Zato/021.rs)